Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ

 
Καρκινοβατούν οι διαδικασίες  για την κατασκευή του μουσείου που  

 θα στεγάσει τα ευρήματα του ταφικού τύμβου

Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης

 

Το 2002 η αρχαιολογική σκαπάνη της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης έφερε στο φως τα εντυπωσιακά  ευρήματα του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης , που προκάλεσαν πανελλήνιο και διεθνή ενδιαφέρον και τα επισκέπτονται περίπου 2000 άτομα το μήνα  τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, το Νοέμβριο του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου.  Δυστυχώς όμως από τότε αν και πέρασαν 11 χρόνια η δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει, θα προστατέψει τα  ευρήματα και θα αναδείξει την περιοχή σαν ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καρκινοβατεί.

Το έργο περιλαμβανόταν στις προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  για ένταξη στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5,5 εκατ, ευρώ. Υπήρχαν και αισιόδοξες διαβεβαιώσεις από αρμόδιους ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2014.  Όμως το 2014 ήρθε και το έργο κάπου  και πάλι  «σκάλωσε»

Σήμερα στο χώρο υπάρχουν μόνο επτά  φύλακες που παίζουν και το ρόλο του ξεναγού. Από αυτούς οι τρεις  είναι 70 χρονών και μέσα στο 2014 συνταξιοδοτούνται και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχουν προβλήματα και στη φύλαξη. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στην προστασία των ευρημάτων καθώς τα προσωρινά προστατευτικά στέγαστρα από ξύλο και νάιλον είναι πεπαλαιωμένα. 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ορεστιάδας  θεωρεί ότι για την μεγάλη καθυστέρηση της κατασκευής του μουσείου  την ευθύνη φέρνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις  της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα τοπικά τους στελέχη    

και καλεί την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου πολιτισμού  άμεσα να παρέμβει:

·        Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να χρηματοδοτηθεί το έργο  και να ξεκινήσει η κατασκευή του μουσείου.

·        Να διοριστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ( φύλακες, ξεναγοί, συντηρητές, κλπ)  για την προστασία και αξιοποίηση των πολύτιμων ευρημάτων.

 

Ορεστιάδα 27/1/2014