Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΚΚΕ - ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ




ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την Ελληνική Χαλυβουργία.

22/11/11
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Εδώ και περίπου ένα μήνα οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας διεξάγουν έναν περήφανο και ηρωικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών, κόντρα στους ωμούς εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα η εν λόγω επιχείρηση ιδιοκτησίας Μάνεση έχει προχωρήσει σε 34 απολύσεις και επιχειρεί να επιβάλλει 5ωρη εργασία που αντικειμενικά θα οδηγήσει σε μείωση μισθού κατά 40%. Οι επικλήσεις οικονομικών δυσκολιών από την επιχείρηση είναι πέρα για πέρα σαθρές. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια η παραγωγή από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000. Ο τζίρος του ομίλου Ελληνικής Χαλυβουργίας ανέρχεται για το 2010 στα 227 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι για το 2011 δεν έχουν λάβει το σύνολο της θερινής άδειας πράγμα που καθρεφτίζει την άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Κατά συνέπεια είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, στηριζόμενοι στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και ΛΑΟΣ, έχουν στόχο το περαιτέρω ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το οξυγόνο της κερδοφορίας των μονοπωλίων είναι η βαθύτερη και πιο βάναυση εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στηρίζει ολόπλευρα τον αγώνα των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας που αρνούνται το σφαγιασμό των δικαιωμάτων, αρνούνται την καταδίκη τους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Ο δίκαιος χαρακτήρας του σκληρού αυτού απεργιακού αγώνα αποτυπώνεται και στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται από εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, γυναικείους συλλόγους, αγροτικές ενώσεις, σχολεία κ.ά.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
• Για να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις;
• Για να διασφαλιστεί το πλήρες ωράριο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς μείωση αποδοχών.
• Για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων και των απολυμένων (όπως φροντίδα παιδιών, φορομπηχτικά μέτρα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, διατροφή κλπ.)
• Για να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση.
Ο βουλευτής
Γιάννης Πρωτούλης