Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΙς ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥς ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Εισηγητής Tρέλλης Χρήστος Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαικής Συσπείρωσης»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ:
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής . Προτάσεις και μέτρα για την ανάκαμψη των εργαζομένων και την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Συζητούμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας. Έχουμε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή τριών αστικών κομμάτων με τη στήριξη της Ε.Ε. και των μονοπολιακών επιχειρηματικών ομίλων. Ο λαός δεν πρέπει να πιστέψει, δεν πρέπει να ελπίζει ότι η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ θα φέρει κάτι καλύτερο, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μπορούν να στραφούν σε φιλολαϊκό δρόμο.
Είναι ήδη γνωστά τα σημεία συμφωνίας, ο οδικός χάρτης, εφαρμογής των αποφάσεων για την δανειακή σύμβαση.
Η συμφωνία έγινε για να φέρουν τα χειρότερα για το λαό, για να σωθεί το κεφάλαιο και τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η κρίση και η χρεοκοπία είναι γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος. Οι αστικές κυβερνήσεις με την όποια διαχείριση οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία, επιδιώκοντας τις μικρότερες απώλειες για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.
Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα, ούτε την πιθανή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν εξαρτάται από το μίγμα της αστικής πολιτικής και διαχείρισης, από το αν υπάρχει κυβέρνηση μονοκομματική ή περισσότερων αστικών κομμάτων, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, όπως σε άλλες χώρες.
Η αγωνία της αστικής τάξης είναι να περάσουν από αυτή την κυβέρνηση τα νέα βάρβαρα μέτρα, τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση, η ενίσχυση των Τραπεζών και των μονοπωλίων, ο προϋπολογισμός και οι περικοπές, οι απολύσεις, το κούρεμα των ασφαλιστικών Ταμείων, που οδηγούν στην πλήρη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων.
Αυτή η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα που αφορούν τη ζωή, το βιοτικό επίπεδο, τα δικαιώματα του λαού για 10-15 χρόνια.
Στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση οδηγεί η κυβέρνηση της συνεργασίας των αστικών κομμάτων εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας με τον προϋπολογισμό του 2012 που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό επιτάχυνσης της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της οικονομίας, αλλά κύρια της μαζικής και ανεξέλεγκτης πτώχευσης των λαϊκών νοικοκυριών. Ενας προϋπολογισμός που στο όνομα της διάσωσης των τραπεζών και της πλουτοκρατίας στάζει αίμα, αφού επιδιώκει την παραπέρα αφαίμαξη, τον κυριολεκτικό στραγγαλισμό του λαού με:
• την παραπέρα αύξηση των φόρων
• τη μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων
• την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία των ασφαλιστικών ταμείων
• τις νέες μειώσεις των κρατικών δαπανών που διατηρούσαν ακόμα κάποιο λαϊκό χαρακτήρα.
Είναι ένας προϋπολογισμός που σχεδιάζει να καταθέσει τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ στο βωμό των τραπεζιτών, με τη μορφή είτε των τοκοχρεολυτικών δόσεων, είτε των κονδυλίων στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Έχουμε την εμπειρία της προηγούμενης συμφωνίας της 21ης Ιούλη, όπου το πιο περιορισμένο κούρεμα (21%), συνοδεύτηκε από σκληρά φορολογικά χαράτσια, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις και άνοδο των τιμών σε πετρέλαιο, εισιτήρια, διόδια κλπ με το πολυνομοσχέδιο. Τα ίδια και χειρότερα μας περιμένουν με τη νέα συμφωνία. Ο καινούργιος λογαριασμός για το «κούρεμα» της τάξης του 50% για τους ιδιώτες πιστωτές σε εθελοντική βάση θα είναι πανάκριβος για το λαό, γιατί:
- Μεγάλο μέρος του χρέους δεν έχει διαγραφεί αλλά σταδιακά πέρασε στο μηχανισμό της Τρόικα με το αζημίωτο και μετά το κούρεμα θα ξεπερνά τα 250 δις ευρώ.
- Η διαγραφή χρέους των ιδιωτών πιστωτών σε εθελοντική βάση δεν είναι σίγουρη, τουλάχιστον στο ύψος που καθορίζει η δανειακή σύμβαση.
- Μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους είναι στα χέρια ελληνικών τραπεζών, καθώς και ασφαλιστικών ταμείων, που η ανακεφαλαιοποίησή τους -πρακτικά αδύνατη μέσω της αγοράς- από το κράτος σημαίνει έτσι ή αλλιώς νέα φορολογικά βάρη στη λαϊκή πλειοψηφία, αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, νέα αφαίμαξη συντάξεων. Δρομολογημένη είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η μείωση ασφαλιστικών παροχών. Σημαίνει επίσης νέα αύξηση της εκμετάλλευσης των μισθωτών με νέες μειώσεις μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, της «εφεδρείας» κι άλλα.
Άλλωστε η νέα κυβέρνηση και τα κόμματα που άμεσα τη στηρίζουν δεσμεύονται σε πακέτο αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της μείωσης του «πρωτογενούς ελλείμματος».
- Η υπολογιζόμενη ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του χρέους (4,5 δισ. ετησίως έως το 2020), ώστε να εξασφαλίσει ισοσκελισμένο και στη συνέχεια πλεονασματικό ισοζύγιο στον κρατικό προϋπολογισμό είναι ασκήσεις «επί χάρτου». Καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα της βαθιάς ύφεσης, που αναμένεται μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, όχι μόνο για το 2011 (5,3%) αλλά και για το 2012.
Εμείς απευθυνόμενοι στο λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής τους λέμε:
Δεν φτάνει η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή. Το λαϊκό ποτάμι της οργής πρέπει να έχει συγκεκριμένη ριζοσπαστική αντίληψη και πρόταση.
Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη με πυρήνα τον τόπο εργασίας, το σωματείο, με προσανατολισμό την αμφισβήτηση, σύγκρουση, ρήξη με τα μονοπώλια, τα κόμματά τους, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, στην προοπτική της ανατροπής τους. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός άξονας πάλης, η μοναδική προοπτική διεξόδου για τα λαϊκά συμφέροντα.
H πάλη για να ανοίξει αυτός ο δρόμος συνδιάζεται με την διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής των ανέργων, των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, στις πόλεις και στα χωριά. Το πλαίσιο πάλης αυτών των μέτρων καταθέτουμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης:
- Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών.
- Κατάργηση στην πράξη των επιχειρησιακών συμβάσεων που κατοχυρώνουν μεσοπρόθεσμο-πολυνόμος. Επιβολή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας.
- Καμιά μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά.
- Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
- Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
- Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
- Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.
- Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
- Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
- Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
- Πλήρης κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, ξεκληρισμένοι αγρότες.
- Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Όχι στη μείωση των μισθών, των συντάξεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Διεκδίκηση αποδοχών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% - Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής των μονοπωλιακών ομίλων και κατάσχεση-εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των μεγαλομετόχων.
- Να μην πληρώσει ο λαός χαράτσια με οργανωμένη άρνηση πληρωμής, να αποτρέψουμε στην πράξη τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν και να καταργηθεί ο νόμος.
- Φορολογική ελάφρυνση αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης.
- Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, της ύδρευσης και αποχέτευσης.
- Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.
- Κατάργηση κρατικών τελών και ΦΠΑ κινητής τηλεφωνίας.
- Προστασία του παιδιού, του άνεργου, του ανήμπορου υπερήλικα με γεύματα στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο κλπ. Μέτρα για την ισοτιμία της γυναίκας, που παίρνουν υπόψη τις πολλαπλές υποχρεώσεις.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Να μην πληρώσει η λαϊκή οικογένεια φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις. Διεκδίκηση προνοιακών παροχών, βιβλιάριου υγείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
- Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια. Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας κατοικίας, αγροκτήματος.
- Πάγωμα των χρεών για τους ΕΒΕ προς τις τράπεζες για όσο διαρκεί η κρίση.
- Πάγωμα αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων.
- Χιλιάδες μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά, πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις και κινούνται διαδικασίες κατάσχεσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
- Διαγραφή χρεών από τόκους για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ μεικτά και αναστολή πληρωμής δανείων για τα επόμενα χρόνια.
- Να καταργηθούν όλα τα τροφεία και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς, να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί.
- Κατάργηση όλων των διοδίων και δωρεάν εισιτήρια για συνταξιούχους, άνεργους και όλους τους εργαζόμενους απ' τις 5 έως τις 9 πμ.
- Στήριξη του συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ).
- Προστασία της ντόπιας αγροτικής παραγωγής από της αθρόες εισαγωγές.
Η πάλη για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μπορούν να βρούν την οριστική τους λύση στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας, όπου όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, οι ενεργειακές ύλες, ο μεταλλευτικός πλούτος, θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία.


Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ