Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΚΚΕ
Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου

Πλήγμα για τους αγρότες και την τοπική οικονομία
οι εξευτελιστικές τιμές στα σιτηρά , το καλαμπόκι και το βαμβάκι


Η χειρότερη χρονιά, στις τελευταίες δεκαετίες, είναι η φετινή για τους μικρομεσαίους γεωργοκτηνοτρόφους. Οι εξευτελιστικές τιμές που παραδίδουν τα προϊόντα τους, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περικοπές των επιδοτήσεων και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, έφεραν νέα δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί και η γενικότερη ακρίβεια που βαρύνει και την αγροτική οικογένεια, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στα ρούχα, στα φάρμακα, στα πετρέλαια στους λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΕΡΟ κλπ) στα δημοτικά τέλη και στα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα που συνεπάγεται η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Πολιτισμού , του Αθλητισμού, γίνεται φανερό ότι η κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι τραγική.

Ιδιαίτερα οι φετινές εξευτελιστικές τιμές στα σιτηρά , το καλαμπόκι , το βαμβάκι, τα σπαράγγια καθώς και οι χαμηλές τιμές που εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι στο γάλα και το κρέας, είναι ίσως η σοβαρότερη αρνητική εξέλιξη στην περιοχή μας τη φετινή περιόδου. Από τη μια απειλούνται με χρεοκοπία εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά και από την άλλη φέρνουν τη «βαρυχειμωνιά» στην τοπική οικονομία στερώντας την από αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού είναι αποκαλυπτικά. Το καλαμπόκι πουλιέται φέτος 10 λεπτά το κιλό, όταν πρόπερσι η τιμή εκκίνησης ήταν 25 λεπτά. Στα ίδια ποσοστά κινείται η μείωση της τιμής στα σιτηρά. Φτηνότερα από πέρσι θα πουληθεί το βαμβάκι και εξευτελιστικές παραμένουν οι τιμές στο γάλα και το κρέας. Την ίδια ώρα που η ακρίβεια στα καλλιεργητικά εφόδια ανεβάζουν συνεχώς το κόστος παραγωγής

Η αιτία για τη βαριά επιδείνωση των αγροτικών προβλημάτων είναι γνωστή . Βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ . Αυτή η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» παρέδωσε τους αγρότες στα «νύχια» των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν σε βάρος τους και θησαυρίζουν από τον ιδρώτα τους. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.
Και τα χειρότερα έρχονται με τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα που προωθούνται .





Το ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να μην σκύψουν το κεφάλι . Άμεσα να διεκδικήσουν μαζί με τις αποζημιώσεις που θα καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής για κάθε προϊόν.

---Πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας» που θα φέρουν νέα φτώχεια και ξεκλήρισμα αγροτών, μείωση παραγωγής, αύξηση των εισαγωγών και συγκέντρωση γης και παραγωγής στους λίγους . Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.

--- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).


--- Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

--- Άμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και τα 55 για τις αγρότισσες.

--- Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.

--- Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας την διατροφική αυτάρκεια.

--- Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.

--- Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

--- Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες – κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.

18/10/2009