Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών - ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ



Μέσα σ’ όλο τον ορυμαγδό των νέων μέτρων που εξαγγέλλουν και σχεδιάζουν οι εταίροι του μαύρου μετώπου, της ΕΕ και της Τρόικας, ήρθαν στη δημοσιότητα τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για νέο κύκλο καταργήσεων ή συγχωνεύσεων σχολείων.
Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΔΒΜ, (με την εγκύκλιο 10112 /Δ4-30/1/2012) στοχεύει σε νέες καταργήσεις σχολείων, με πρόσχημα «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων».
Για ποια παιδαγωγική μιλάει το Υπουργείο Παιδείας; Την «παιδαγωγική» των σχολείων χωρίς βιβλία και πετρέλαιο ή την «παιδαγωγική» των μαθητών που λιποθυμούν;
Δεν μπορούν να ξεγελάσουν πια κανέναν! Είναι αδύνατον, αυτοί που ρημάζουν τη ζωή μας να νοιάζονται για την μόρφωση των παιδιών μας!
Οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία από τις περσινές συγχωνεύσεις και τα αποτελέσματά τους. Πρόκειται για συνέχιση της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής που, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες.
Επιδιώκουν:
 Να περικόψουν χρήματα και να στοιβάξουν τα παιδιά, σε πολυδύναμα σχολεία των 300-400 μαθητών. Σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς. Σχολεία που τη χρηματοδότησή τους θα την εξασφαλίζουν οι ίδιοι οι γονείς και θα λειτουργούν με φτηνούς και σκυφτούς εκπαιδευτικούς. Σχολεία που θα μαθαίνουν διαφορετικά πράγματα στα παιδιά, θα έχουν διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα
 Να δώσουν νέο χτύπημα, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού μας και απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα, πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται
Αυτό είναι το «νέο σχολείο». Αυτά θέλουν με τις καταργήσεις των σχολείων.
Για τα μάτια του κόσμου, η εγκύκλιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ίδρυσης σχολείων. Πρόκειται για εμπαιγμό! Οι Δήμοι που θα προτείνουν ιδρύσεις, θα πρέπει να πούνε που θα βρούνε και τα λεφτά! Όταν με τα τελευταία βάρβαρα μέτρα ετοιμάζονται νέες περικοπές προς την τοπική διοίκηση ύψους 440 εκ. ευρώ. Ανοίγει, ανάμεσα στα άλλα, ο δρόμος να ιδρύονται σχολεία, μόνο στις περιοχές και τους Δήμους με υψηλά εισοδήματα ή μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που στοιχίζουν πανάκριβα στο λαό και συμφέρουν μόνο τους μεγαλοκατασκευαστές, αφού έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).
Η απόφαση αυτή στοχεύει ιδιαίτερα στο κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ, στο κλείσιμο τεχνικών σχολείων. Πάει χέρι-χέρι με το νέο νομοσχέδιο για το Τεχνολογικό Λύκειο, που θα δέσει πιο ασφυκτικά την τεχνική εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς για φτηνή κατάρτιση.
Συνδέεται με την κατεύθυνση για 25αρια-30αρια τμήματα, την επέλαση των επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία μέσω προγραμμάτων, ΜΚΟ κλπ, τις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών μέσω της «αξιολόγησης», τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Σκόπιμα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι καταργήσεις των σχολείων πάνε χέρι-χέρι με το νέο σχολείο της αγοράς. Δίνουν, έτσι συγχωροχάρτι, με άλλα λόγια στήριξη, στην στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς.
Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Δασκάλων, κάθε εκπαιδευτικό να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις. Με παραστάσεις στις Διευθύνσεις και τους Δήμους να σταματήσουν το νέο έγκλημα. Να συντονίσουν τα βήματά τους με το γονεϊκό κίνημα (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Συλλόγους), με τα ταξικά συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, τους μαθητές μας. Οι εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολείο, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ να βγάλουν ψηφίσματα ενάντια στις συγχωνεύσεις.
Διεκδικούμε
• Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. 20 μαθητές στην τάξη.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους
• Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή-Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις
• Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση
Φεβρουάριος 2012