Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΚΚΕ - Ποινικοποίηση κινητοποιήσεων μαθητών στην Αλεξανδρούπολη

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Θέμα: Ποινικοποίηση κινητοποιήσεων μαθητών στην Αλεξανδρούπολη Π.Ε. Έβρου


Αναστατωμένη είναι η Εκπαιδευτική κοινότητα και ο λαός στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου από την πρόσφατη κλήση σε ανάκριση περίπου 70 μαθητών της Αλεξανδρούπολης για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς.

Να σημειώσουμε ότι αφορμή των αγωνιστικών μαθητικών κινητοποιήσεων ήταν το γεγονός ότι πέρσι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς βιβλία, το δε χειμώνα λειτουργούσαν χωρίς θέρμανση και άλλες υποδομές. Είναι απαράδεκτο να σέρνονται στα δικαστήρια και να κινδυνεύουν να καθίσουν στο εδώλιο μαθητές γιατί αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο σχολείο, για να έρθουν έγκαιρα όλα τα βιβλία, για οικονομικούς πόρους που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τη λειτουργία των σχολείων.

Θυμίζουμε ότι και το 2010 στην περιοχή του Έβρου είχαν κληθεί σε απολογία μαθητές 8 σχολείων (περίπου 105) για συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο, για να έρθουν έγκαιρα τα βιβλία, για οικονομικούς πόρους που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τη λειτουργία των σχολείων τους και στη συνέχεια δικάστηκαν και αθωώθηκαν.

Ο στόχος και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ είναι καθαρός. Αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν στη Βουλή οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θέλουν να ενοχοποιήσουν τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, έτσι ώστε με "σκυμμένο" το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά που έρχεται προοιωνίζεται ακόμη χειρότερη. Με τέτοιες πρακτικές έχουν κύριο στόχο να χτυπήσουν πρώτα και κύρια τη συνείδηση της νεολαίας που τη θέλουν τρομοκρατημένη για να μπορούν με ευκολία να την εκμεταλλεύονται αργότερα στους χώρους δουλειάς.

Επειδή πολιτική των κατευθύνσεων της ΕΕ, αλλά και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης είναι, με πρόσχημα την κρίση και το χρέος, το πετσοκόψιμο των δαπανών για την παιδεία, βγάζοντας στο περιθώριο την γνώση και την μόρφωση.


Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

• Θα παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει κάθε δίωξη των μαθητών στην Αλεξανδρούπολη.

• Αν προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και διώκει όποιον αγωνίζεται.


Οι βουλευτές


Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου