Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Φοιτητικές εκλογές - Δεύτερη δύναμη η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δεύτερη δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

 

Κόντρα σ' όλα τα «προγνωστικά» των αστικών ΜΜΕ και των ομόκεντρων κύκλων τους, οι κάλπες που στήθηκαν σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν ψήφο ενίσχυσης της Πανσπουδαστικής ΚΣ, αναδεικνύοντάς την δεύτερη δύναμη πανελλαδικά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Είναι η μοναδική παράταξη που καταγράφει άνοδο σε ψήφους και ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά της, τα οποία διαμορφώνονται στο 22% στα ΤΕΙ και στο 19% στα πανεπιστήμια, ενώ κατέκτησε 36 πρωτιές σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Η άνοδος της Πανσπουδαστικής ΚΣ μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στις γραμμές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να οργανωθεί εκ νέου το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα από τα κάτω, με αγωνιστικό προσανατολισμό. Της καθημερινής δράσης τους για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που «πνίγουν» τους χώρους σπουδών. Είναι το αποτέλεσμα της έντιμης στάσης και του καθαρού λόγου τους απέναντι στις πραγματικές αιτίες, στη μήτρα των προβλημάτων.

Ούτε η αποδυνάμωση όλων των άλλων δυνάμεων είναι τυχαία. Πάνω από 7.500 ψήφους έχασαν οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με τη ΔΑΠ (ΝΔ) να παίρνει συνολικά περίπου 4.300 ψήφους λιγότερες από πέρυσι και την ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) 3.666 λιγότερες. Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το ότι η δυσαρέσκεια των φοιτητών δεν εκφράστηκε με ενίσχυση των δυνάμεων του καιροσκοπισμού και του συμβιβασμού ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες διατήρησαν τα ποσοστά τους με μικρές αυξομειώσεις ενώ είχαν απώλειες σε ψήφους.

 

Εκλογές έγιναν τελικά σε 191 συλλόγους των πανεπιστημίων και σε 66 συλλόγους των ΤΕΙ. Ομως, στο Σύλλογο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Σύλλογο Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπως και στους πέντε συλλόγους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν τηρούνταν ούτε στοιχειώδεις διαδικασίες του αδιάβλητου και ανόθευτου των εκλογών. Γι' αυτό σ' αυτούς τους 7 συλλόγους η ΚΝΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Εξάλλου, ακόμα και να προσμετρούνταν τα αποτελέσματα αυτών των συλλόγων δεν θα άλλαζαν το συνολικό τελικό αποτέλεσμα και οι αυξομειώσεις των παρατάξεων.

Το αποτέλεσμα που εξαφάνισαν τα αστικά ΜΜΕ

Προκλητική ήταν η στάση των αστικών ΜΜΕ στα χτεσινά ρεπορτάζ τους για τις φοιτητικές εκλογές. Προσπάθησαν όσο το δυνατόν να τις υποβαθμίσουν και ακολουθώντας την προσφιλή τακτική τους, πριν ακόμη μιλήσουν οι φοιτητές - σπουδαστές, να βγάζουν το αποτέλεσμα, προπαγανδίζοντας από τα πριν αλλά και μετά το πέρας των εκλογών την αποχή προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τη σημασία των εκλογών και το μήνυμα που έστειλαν οι 90.000 περίπου φοιτητές - σπουδαστές που προσήλθαν στις κάλπες των συλλόγων τους. Διαφορετικά θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι οι κυβερνητικές παρατάξεις έχουν σημαντικές απώλειες, ότι η παράταξη των επίδοξων σωτήρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή επιρροή στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, ότι η μόνη δύναμη που κερδίζει την εμπιστοσύνη των φοιτητών είναι η Πανσπουδαστική ΚΣ. Κάτι τέτοιο άλλωστε χαλάει τη σούπα των διλημμάτων που θέλουν να στήσουν μπροστά στις κάλπες στις 18 και 25 Μάη.

 

Μαζί με την αποχή, οι τίτλοι των αστικών εφημερίδων έκαναν κυρίαρχο στοιχείο των προχτεσινών εκλογών τις τραμπούκικες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία, λες και αυτό το περιστατικό (σε ένα σύλλογο που κυριαρχεί ο εκφυλισμός) ήταν το καθοριστικό στοιχείο των εκλογών...

Ως επιβράβευση της πολιτικής της κυβέρνησης ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, που επισκέφτηκε χτες τα γραφεία της ΔΑΠ και δήλωσε ευχαριστημένος, παραγνωρίζοντας τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί η ΔΑΠ τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος (έχασε πάνω από 4.000 ψήφους και απλώς κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά της με αρνητικό όμως πρόσημο).

Προκλητική ήταν και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στη σχεδόν πανηγυρική ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των εκλογών, όπου κάνει λόγο για «ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς» (!), προσπαθώντας έτσι να «καρπωθούν» το αποτέλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ ενώ τα ψηφοδέλτια της ΑΡΕΝ παρουσιάζουν στασιμότητα στο 6% (με πτώση σε ψήφους) αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον καιροσκοπισμό της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης.