Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

KKE - ΕΡΩΤΗΣΗ για το φράγμα Γαλήνης στα Κόμαρα


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

 

Θέμα: Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας τους φράγματος Γαλήνης στην Τοπική Κοινότητα Κομάρων του Δήμου Ορεστιάδας στην ΠΕ Έβρου

 
Το Φράγμα Γαλήνης – Κομάρων, δίνει νερό σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή του Βορείου Έβρου, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε το 1969 και ολοκληρώθηκε το 1984.

Σήμερα, ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία του, έπειτα από πολλές δεκαετίες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, είναι ορατός. Στο φράγμα, ενώ εργάζονταν 4 εξειδικευμένοι ηλεκτρολόγοι, έπειτα από την συνταξιοδότηση των τριών και τη μη αναπλήρωση των θέσεων τους, έχει απομείνει μόνο ένας για να λειτουργήσει τις βάρδιες στη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει από την 1η Απρίλη.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτική που ουσιαστικά με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο αποδεκάτισε υπηρεσίες από προσωπικό οδηγώντας έτσι και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην ιδιωτικοποίηση, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την οδηγία 60/2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η τοπική αρχή, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς ώστε να αναλάβουν ιδιώτες τη λειτουργία του φράγματος.

Οι ανησυχίες των αγροτών της περιοχής μεγαλώνουν αφού το πρόβλημα λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου παραμένει ανοιχτό, ενώ μόνο ένας εργαζόμενος στο φράγμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λειτουργίας του.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη στελέχωση του φράγματος Γαλήνης – Κομάρων, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία του.

 

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής