Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Στη Βουλή οι ελλείψεις στα αγροτικά ιατρεία του Βορείου έβρου


Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τις ελλείψεις αγροτικών γιατρών στο Βόρειο Έβρο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Η υγεία και η ζωή των κατοίκων του Βορείου Έβρου τίθενται σε κίνδυνο, καθώς στερούνται ακόμα και των στοιχειωδών φροντίδων Πρωτοβάθμιας Υγείας στις οποίες έχουν δικαίωμα, εξαιτίας της επικίνδυνης και διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που ασκήθηκε στον τομέα της Υγείας, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, από τις 18 περίπου θέσεις αγροτικών γιατρών στο Βόρειο Έβρο, σχεδόν καμία δεν καλύπτεται, καθώς, λόγω των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό στο ΓΝ Διδυμοτείχου, οι γιατροί αυτοί καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο.

Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι του Βόρειου Έβρου να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται οικονομικά, αφού είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, με επικίνδυνους δρόμους, για να πραγματοποιήσουν σοβαρές ή και απλές εξετάσεις, ακόμη και για να τους συνταγογραφηθούν τα απαραίτητα φάρμακά τους. Η κατάσταση αυτή βέβαια προκαλεί προβλήματα και στην ίδια τη λειτουργία του Νοσοκομείου που ήδη είναι επιβαρυμένη εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεών του σε προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την Τοπική Κοινότητα Ποιμενικού του Δήμου Διδυμοτείχου, όπου εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Οι περίπου 400-500 κάτοικοί του, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι, αναγκάζονται ακόμη και να ναυλώνουν ταξί, αφού ακόμη και τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι μειωμένα, να διανύουν απόσταση περίπου 25 χλμ. για το Διδυμότειχο, ώστε να επισκεφθούν γιατρό για να πραγματοποιήσουν τον ιατρικό τους έλεγχο και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στο Ποιμενικό υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμέ­νος χώρος του Αγροτικού Ιατρείου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

ü Την κάλυψη όλων των απαραίτητων θέσεων μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του Βόρειου Έβρου σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».