Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

KΚΕ: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα στον κάμπο του Σουφλίου


 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και

Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

 

Θέμα: Χωρίς αποζημιώσεις και εισόδημα οι αγρότες του Δήμου Σουφλίου της Π.Ε. Έβρου, λόγω των καταστροφών από τις πλημμύρες το 2015.

 

Πλήρως αγανακτισμένοι είναι πλέον οι αγρότες του Δήμου Σουφλίου, οι οποίοι έχουν απομείνει χωρίς χωράφια και χωρίς εισόδημα. Τα χωράφια τους, περίπου 5.000 στρέμματα, καταστράφηκαν από μεγάλα ρήγματα και απανωτές «στρώσεις» άγονης άμμου, που προκλήθηκαν από πλημμύρες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015.

Επιπλέον καταστράφηκε και ένα μεγάλο μέρος του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

Παρά το γεγονός ότι από την καταστροφή έχουν περάσει 15 μήνες,  δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι καταστροφές υφίστανται και τα χωράφια παραμένουν ακαλλιέργητα καθώς δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια τους, ενώ οι αγρότες παραμένουν χωρίς εισόδημα για τα έτη 2015 και 2016.

Να θυμίσουμε ότι τους μήνες αυτούς, οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής του Έβρου είχαν υποστεί σοβαρότατες ζημιές κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα η στάθμη του ποταμού Έβρου ανέβηκε πάνω από το όριο συναγερμού, με αποτέλεσμα να σπάσουν αναχώματα και το νερό να εισέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμύρισαν σπίτια αλλά και χωριά κάποια από τα οποία εκκενώθηκαν λόγω των ορμητικών νερών, σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν λειτούργησαν. Παράλληλα μεγάλες ζημιές είχαν σημειωθεί οι αγροτικές υποδομές και στο ζωικό κεφάλαιο.

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα το ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή αρ. πρωτ. 68/13.02.2015. Μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρ. πρωτ. 306/16.04.2016), μέσω εγγράφου της Αποκεντρωμένης, Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, πληροφορούσε συγκεκριμένα για τις καταστροφές, για την πραγματοποίηση καταγραφής τους σε ζωική και φυτική παραγωγή, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια κ.α. Παράλληλα ενημέρωνε ότι:

 «…ο ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε ότι θα προβεί άμεσα σε στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών. Το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ήταν ασφαλισμένο θα αποζημιωθεί πλήρως από τον ΕΛΓΑ, ενώ το κεφάλαιο που ήταν ανασφάλιστο θα αποζημιωθεί από πιστώσεις ΠΣΕΑ.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές άρδευσης (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) έχουν καταγραφεί και θα αποκατασταθούν με πιστώσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις».

Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ το τότε Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν απάντησε στην παραπάνω ερώτηση και οι αγρότες του Δήμου Σουφλίου πληρώνουν ακριβά τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία φυσικά δεν είναι επιλέξιμα και από τα ΕΣΠΑ αφού και οι ευρωκοινωνικοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

·        Την εξασφάλιση πλήρους αποζημίωσης των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες, από τον ΕΛΓΑ.

·        Την πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στο αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο καθώς και την αποκατάσταση όλων των χωραφιών ώστε να γίνουν και πάλι καλλιεργήσιμα.

·        Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο Ν. Έβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
 
Γιάννης Δελής