Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Καταστροφική χαλαζόπτωση ανακοίνωση της ΟΑΣΕ





Ανακοίνωση
Σχετική  με τις καταστροφές από την πρόσφατη  χαλαζόπτωση
στα χωριά του Βορείου  Έβρου
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες των χωριών Νέου Χειμωνίου, Θουρίου, Σοφικού, Πυθίου, Θυρέας, Ποιμενικού, Ασπρονερίου , Ευγενικού,  Γιατράδων Παλιουρίου και Ελαφοχωρίου  που είδαν την 9 Μάη 2017 μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται από   ισχυρή χαλαζόπτωση  περισσότερα από 30.000 στρέμματα με καλλιέργειες σιτηρών, ηλίανθου, βαμβακιού, τεύτλων, αρακά  κλπ. Καταστράφηκαν ακόμα δενδρώδη και αμπέλια  .
Στις περισσότερες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική  και οι αγρότες    ετοιμάζονται για επανασπορά με αποτέλεσμα  το κόστος σποράς να διπλασιάζεται  και να έχουμε και οψίμιση των καλλιεργειών. Προβλήματα δημιουργούνται και στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας  καθώς είναι  δύσκολα να γίνει επανασπορά των τεύτλων.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες έρχονται να δώσουν ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα στους παραγωγούς των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. 
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου « Η ΕΝΟΤΗΤΑ»  καλεί το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε και οι εκτιμήσεις να γίνουν άμεσα για το σύνολο των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες δίκαια,  έγκαιρα,  για το 100% των ζημιών.

11/5/2017
 Για το Δ/κό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος

 Μαργαριτίδης Γιάννης