Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΚΚΕ ΤΕ Έβρου : Επικίνδυνα δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, επικίνδυνη είναι η πολιτική τους



Ανακοίνωση
Πλημμύρες 2018…   στο ίδιο έργο θεατές
Επικίνδυνα δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, επικίνδυνη είναι η πολιτική τους
Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτυπά τις παρέβριες περιοχές, τις κοιλάδες του Άρδα και του Ερυθροπόταμου, με τεράστιες τις καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός μας παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του θωράκιση είναι ανεπαρκής. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με τις δυνατότητες και τα μέσα εκείνης της εποχής και από τότε μόνο μπαλώματα. Τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.
Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, άλλωστε ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως ,αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κλπ κρίνονται μη επιλέξιμα.
Μεγάλες είναι  διαχρονικά και οι ευθύνες   των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οφείλουν να απαντήσουν γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι υπό διάλυση;  Γιατί οι κοίτες των ποταμών για δεκαετίες είναι ακαθάριστες;  Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα για δεκαετίες εμποδίζοντας κυριολεκτικά  την απορροή των υδάτων;
Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και μαζί με την διεκδίκηση της αποκατάστασης των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την πλήρη,  καθολική και έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων της χώρας μας και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.
Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων με:
·       Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας.
·       Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για την διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Έβρου και του Άρδα.
·       Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, την λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
·       Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
·       Ένα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.
Απαιτούμε άμεσα:
· Την άμεση αποζημίωση κάθε ζημιάς, άσχετα αν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
· Πλήρη αποζημίωση της φυτικής παραγωγής, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.
28/3 2018