Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Καλό ταξίδι σύντροφε Βαγγέλη




Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Βαγγέλη Τουφεκτσή

Η Οργάνωση Περιοχής του ΚΚΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Βαγγέλη Τουφεκτσή ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.
Ο Βαγγέλης Τουφεκτσής γεννήθηκε στις 9/3/1929 στο χωριό Λευκίμη του Ν. Έβρου από γονείς αγροτοεργάτες.
Οι γονείς του πήραν μέρος στην εθνική αντίσταση. Ο πατέρας στον ΕΛΑΣ, η μητέρα του στο ΕΑΜ και οι δύο από το 1943 ήταν μέλη του ΚΚΕ.
Ο ίδιος γνώρισε το αριστερό κίνημα στην διάρκεια της κατοχής στην αρχή ως Αετόπουλο και στην συνέχεια ως μέλος της ΕΠΟΝ.
Το 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ και το 1948 τελείωσε την 6η σειρά αξιωματικών του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε 2 φορές. Το 1947 που υπηρετούσε σαν σαμποτέρ στρατολογήθηκε στο ΚΚΕ.
Μετά το 1949 όλη του η οικογένεια, εκτός του ενός αδερφού που σκοτώθηκε στον εμφύλιο, βρέθηκε στην προσφυγιά. Ο πατέρας του πέθανε στην Βουλγαρία το 1952. Η μητέρα του και τα δύο του αδέρφια βρέθηκαν στην Τσεχοσλοβακία. Η αδερφή του στην Ανατολική Γερμανία. Ο ίδιος τον Νοέμβρη του 1949 πήγε στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί τελείωσε στρατιωτική σχολή αξιωματικών στο μηχανικό (3 χρόνια). Μετά την σχολή τελείωσε το νυχτερινό Γυμνάσιο ενώ παράλληλα δούλευε στις οικοδομές. Από το 1957 έως το 1963 σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας.
Παντρεμένος από το 1959 με την Θεοδώρα Τρίγγα, γεωπόνο με την οποία απέκτησε 2 παιδιά την Αναστασία και τον Ορέστη. Εργάστηκε στην Μόσχα και στην Τασκένδη ως μηχανικός κατασκευών και σε επιχείρηση μελετών , δραστήριο μέλος της Κ.Ο.Τ και του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων. Εκλέχτηκε στο Γραφείο της Κ.Ε Τασκένδης και γραμματέας της Νεολαίας του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων.
Πήρε μέρος στην 12η και 13η Ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ ως μέλος του Γρ. της Κ.Ε.Τ. H στάση του, όπως και το 1991, ήταν μάχη για άλλη μια φορά ενάντια στον οπορτουνισμό, υπερασπιζόμενος τη Μαρξιστική – Λενινιστική θεωρία και τα σύμβολα του Κόμματός.
Μετά τον επαναπατρισμό του το 1976 στην Ελλάδα με απόφαση του κόμματος ήρθε στον Έβρο και ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος στην περιοχή, ήταν γραμματέας της Ν.Ε Έβρου μέχρι το 1997.
Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας αρχιτέκτων μηχανικός . Υπήρξε εκλεγμένος στο Κ.Σ της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αλεξανδρούπολης και της ΝΕ ΠΕΑΕΑ Έβρου.
Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 3 μ.μ. στα νέα νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης . Η οικογένειά του επιθυμεί αντί στεφάνων να γίνουν προσφορές για την οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.