Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Μέτρα για την λαϊκή οικογένεια, τους μικροεπαγγελματίες της πόλης καθώς και την προστασία των εργαζομένων του δήμου.






Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορονοϊού και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου και με αφορμή τη δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 24 Μαρτίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας καταθέτει προς τη Δημοτική Αρχή ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άμεσων μέτρων – που διεκδικούμε πανελλαδικά και από την πλευρά μας - προκειμένου να μην πληγεί για μία ακόμα φορά η λαϊκή οικογένεια, οι μικροεπαγγελματίες της πόλης καθώς και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι του δήμου.
Προτείνουμε:
§ Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο και από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για το συνολικό διάστημα που παραμένουν και θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Επίσης για το διάστημα αυτό (κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά καταστήματα) απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων).
§ Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ.λπ.).
§ Άμεση διακοπή των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών) για χρέη προς το Δήμο, τόσο των επαγγελματιών όσο και των ιδιωτών.
§ Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
§ Άμεσα να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
§ Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
§ Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους. Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους.
§ Συνεργασία και επικοινωνία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο (Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κλπ), προκειμένου να εξασφαλισθεί εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για συμπολίτες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Παράλληλα διεκδικούμε
·§ Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού. Να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι απαραίτητος όρος ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία για να μη γίνονται χώροι μετάδοσης.
§ Η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσουν γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ειδικά αναπνευστήρες, monitor, ατομικά μέσα προστασίας κ.ά.) και υποδομές.
§ Πλήρη εξοπλισμό όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
§ Στήριξη των οικογενειών των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν στον Έβρο, αύξηση των μέτρων πρόληψης, αλλά και της υγειονομικής φροντίδας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις στρατιωτικές μονάδες.
§ Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες - μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Κάλυψη των αναγκών σε υγειονομικό προσωπικό στο ΚΥΤ στον Έβρο, αλλά και στις υπόλοιπες δομές στην περιοχή.
Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Δέκα χρόνια τώρα πληρώνει την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας μέσω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης για να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι παροχής Υγείας και Ασφάλισης. Η ατομική ευθύνη, που επικαλείται η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, δεν πρέπει να γίνει το "άλλοθι" για να ξεχαστούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί για να μπουν σε "καραντίνα" τα εργατικά δικαιώματα. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι.
24/03/2020
Λαϊκή Συσπείρωση