Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Το ΚΚΕ προειδοποιεί τους αγρότες
OXI στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων

Με στόχο την δραστική μείωση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες, όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στο διευθυντήριο της ΕΕ η πρόταση να προχωρήσουν μετά το 2013 στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων σε επίπεδο ΕΕ και να δίνονται οι περιφερειοποιημένες ενισχύσεις ανά εκτάριο με ίση αξία για όλα τα κράτη μέλη . Αυτό το σενάριο, αν οι αγρότες επιτρέψουν να γίνει πράξη, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χαμένες χώρες της ΕΕ .

Πιο συγκεκριμένα: Σήμερα η χώρα μας εμφανίζεται να έχει μέσο δικαίωμα επιδότησης 58,7 ευρώ το στρέμμα και ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 22,2 ευρώ . Αν λοιπόν γίνει πράξη αυτό τότε εκτιμάται ότι θα χαθεί για την Ελλάδα το 62% των χρημάτων που δίνονται για τις επιδοτήσεις και πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 1,4 δις ευρώ. Σ’ όλα αυτά αν προσθέσουμε ότι στη χώρα μας έχουμε μεγάλο ποσοστό αγροτών με μικρή αγροτική εκμετάλλευση εκ των πραγμάτων οι επιδοτήσεις που θα παίρνουν η πλειοψηφία των αγροτών μας θα είναι ψίχουλα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει την πλήρη εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Όλα λοιπόν δείχνουν πως η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει και θα έχει για την μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία της χώρας μας




Είναι φανερό ότι ο μόνος δρόμος που μένει στην μικρομεσαία αγροτιά είναι η οργάνωση, η επαγρύπνηση και ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Και την εφαρμογή μιας πολιτικής που κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

 Η ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας, χωρίς περιορισμούς. Θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας και θα σέβεται το περιβάλλον.

 Η ολόπλευρη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας από το κράτος, με την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής και τη δημιουργία κρατικών βιομηχανιών μεταποίησης και παραγωγής αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.

 Η ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης.

 Η πλήρη ασφάλιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής από αποκλειστικά δημόσιο φορέα και αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου.
16 Ιουνίου 2009