Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΚΚΕ
Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο αλωνισμός των σιτηρών ολοκληρώθηκε.
Κουβέντα δεν είπε στους αγρότες του Έβρου η κ. Μπατζελή
για τα καρτέλ που λυμαίνονται το κύκλωμα « σίτος –άλευρα – ψωμί »

Με αφορμή την ολοκλήρωση του αλωνισμού και της παράδοσης των σιτηρών εσοδείας 2010, η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου του ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

Για άλλη μια χρονιά ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός των σιτηρών και οι αγρότες της περιοχής μας, παρέδωσαν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές , που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος της παραγωγής. Παρέδωσαν τη σοδειά τους, πήραν «έναντι» κάποια ψίχουλα και τα υπόλοιπα είναι στο «περίμενε»
Και φυσικά είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση τους, καθώς βλέπουν , από τη μια μεριά, αυτοί να πουλάνε τζάμπα την παραγωγή τους και από την άλλη οι βιομήχανοι και οι μεσάζοντες να θησαυρίζουν πουλώντας πανάκριβα τα παράγωγα του σίτου. Έφτασε η αναλογία σίτου - ψωμιού από 3 προς 1 που ήταν κάποτε , να ξεπεράσει σήμερα το 15 προς 1.
Για το σκάνδαλο αυτό δεν είπε τίποτα στους αγρότες και τους εργαζόμενους καταναλωτές η κ. Μπατζελή , που πρόσφατα επισκέφθηκε τον Έβρο και η οποία για άλλη μια φορά μας είπε τις γνωστές «φούσκες» περί «πράσινης ανάπτυξης» και «αγροτουρισμού» κλπ

Είναι πια καθαρό σε όλους αγρότες και εργαζόμενους, ότι η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου υπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των καταναλωτών και της χώρας μας που αναγκάζεται να δαπανά τεράστια ποσά για εισαγωγές . Αυτή λοιπόν η πολιτική που στηρίζουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ καταστρέφει βασικές καλλιέργειες της περιοχής μας , ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και ερημώνει την ύπαιθρο

Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση οι αγρότες αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα.
 Πρώτα –πρώτα είναι επιτακτική η ανάγκη να μετατρέψουν την αγανάκτηση τους σε οργανωμένο αγώνα, να συγκρουστούν με την πολιτική της Ε.Ε, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να εμποδίσουν την εφαρμογή της, να περιορίσουν τις συνέπειες , ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ .
 Ταυτόχρονα οι αγροτικοί αγώνες χρειάζεται να θέτουν, πιο καθαρά και σταθερά, το ζήτημα της προοπτικής για τη μικρομεσαία αγροτιά . Και η προοπτική βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με βασικό μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό, ο οποίος θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις.
 Αυτήν την προοπτική προβάλλει το ΚΚΕ και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να αγωνιστούν, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, σε βάρος των κομμάτων του δικομματισμού και του «ευρωμονόδρομου» και υπέρ του ΚΚΕ.
21/7/2010