Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

ΚΚΕ - Ναμην κοπούν οι συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς από τη πρώην ΕΣΣΔ


Να μην κοπούν οι συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ


Να αποσυρθούν οι διατάξεις του Νόμου 4093-2012, που καταργούν τη μικρή σύνταξη, στο επίπεδο του βοηθήματος, που έπαιρναν οι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, απαίτησε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτησή του βουλευτή του Κόμματος Θεοδόση Κωνσταντινίδη στη βουλή, που συζητήθηκε την Δευτέρα 28-1-2013.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τους Υπουργούς α) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, β) Οικονομικών το ΚΚΕ ανέφερε :

«…Τα βάσανα που επεφύλαξαν όλες διαχρονικά οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στους παλιννοστούντες ομογενείς που έψαξαν αποκούμπι στην Ελλάδα μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ δεν έχουν τελειωμό.

Να θυμίσουμε πως με το Νόμο 1296/12-10-1982 (ΦΕΚ Α΄128) είχε δημιουργηθεί, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α), ειδικός λογαριασμός με τον τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων», από τον οποίο χορηγούνταν κάθε μήνα σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη και σε ομογενείς που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση να μην παίρνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή.

Σήμερα με το Νόμο 4093-2012 καταργείται η παρεχόμενη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Ο.Γ.Α για την συντριπτική πλειοψηφία των ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Αιτία είναι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και ειδικότερα:

 Στην παραγρ. 5 παρ. β, της υποπαραγράφου ΙΑ.6, ό όρος «δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξης από οποιανδήποτε φορέα του εξωτερικού» είναι ένας εντελώς αόριστος όρος, που είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί από τον δικαιούχο. Επίσης είναι γνωστά τα προβλήματα της διοίκησης των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και το υψηλό κόστος μετάβασης και εξασφάλισης σχετικής βεβαίωσης από τη χώρα προέλευσης του ενδιαφερόμενου, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει αφορμή για αυθαίρετη ερμηνεία από υπηρεσιακούς παράγοντες σε βάρος του ενδιαφερομένου.
 Στην παραγρ. 5 παρ. γ της υποπαραγράφου ΙΑ.6 ο όρος «Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι(20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για την συνταξιοδότηση» εφόσον ισχύσει ο όρος, θα χάσει, τη σύνταξή του το σύνολο των Ελλήνων από τις χώρες της πρώην EΣΣΔ.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΝ οι κ.κ. Υπουργοί αν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κατάφορη αυτή αδικία σε βάρος των υπερήλικων και ανασφάλιστων ομογενών αποσύροντας τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις του Νόμου 4093-2012. »

Η απάντηση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ , μέσω του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ήταν κάθετα αρνητική στο αίτημα του ΚΚΕ και των περίπου 40.000 συνταξιούχων, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Το ΚΚΕ καλεί τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ να ξεσηκωθούν τώρα, να μην αποδεχτούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Να οργανώσουν την πάλη τους και να δώσουν ενιαία απάντηση μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους και συνταξιούχους σε κάθε κλάδο με τη συνολική απόρριψη της πολιτικής τους.

Μάρτης 2013