Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

ΚΚΕ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ

Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου

ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Ζεόλιθου

Η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να παραδώσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας με διαδικασίες εξπρές στους επιχειρηματικούς ομίλους, αναζωπυρώνει και πάλι τις συζητήσεις για την εξόρυξη του ζεόλιθου της περιοχής του Τριγώνου . Φούντωσε και πάλι ο πόλεμος ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρίες που «λιγουρεύονται» να αρπάξουν το πολύτιμο ορυκτό. Στον πόλεμο αυτό, πίσω από τις εταιρίες, ανοιχτά πια στοιχίζονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και από κοντά και διάφοροι «ειδικοί» , που τους πήρε ο καημός για την ανάπτυξη της περιοχής μας , περιδιαβαίνουν τα τοπικά ΜΜΕ «σμπρώχνουν» και αυτοί το ζεόλιθο της περιοχής στα σαγόνια πολυεθνικών ομίλων.

Στην παρέα τους πρόσφατα προστέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που με δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη τάχθηκε υπέρ της παράδοσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στις εταιρίες χαρακτηρίζοντάς τις επενδύσεις αυτές ήπιας μορφής.

Η εκμετάλλευση του ζεόλιθου της περιοχής Πενταλόφου - Πετρωτών δεν είναι κάτι το καινούργιο. Οι συζητήσεις για την αξιοποίησή του ξεκίνησαν το 1980 . Το 2000 μισθώθηκαν στην εταιρεία «ΑΕΕ Αργυρομεταλλεύματων & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ» 272 στρέμματα στην περιοχή Πενταλόφου για εκμετάλλευση και η σύμβαση αυτή τροποποιήθηκε το 2010 , ανανεώθηκε μέχρι το 2017 και η εκμετάλλευση πέρασε στην πολυεθνική « S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε». Έχουμε λοιπόν εμπειρία από τα οφέλη που αφήνουν αυτές οι επενδύσεις στους εργαζόμενους, που ακόμα περιμένουν τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους «επενδυτές». Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους ντόπιους ή ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Μια τέτοια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρίας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής μας αλλά και, κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος και αγρότης πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πολιτική που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλεξ-πολη Τρίτη 19 Μάρτη 2013