Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 6μήνες παράταση στο πρόγραμμα " ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"



Για 6 μήνες, ως τις 30 Σεπτέμβρη, παρατείνεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.



Αναμένεται να κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και θα χρηματοδοτηθεί από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Ωστόσο, η παράταση αυτή - που ήρθε ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και τις Λαϊκές Επιτροπές - δε δίνει οριστική λύση για το μέλλον του προγράμματος, που είναι απαραίτητο για χιλιάδες συνανθρώπους μας και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και σε όλους και να απασχολεί εργαζόμενους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η παράταση κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάδοχο πρόγραμμα "Κατ’ οίκον φροντίδα" που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας, χωρίς οι 80.000 ωφελούμενοι του προγράμματος να στερηθούν ούτε μια μέρα τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους 3.500 και πλέον εργαζόμενους».

Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδα» θα το διαχειρίζεται το ΙΚΑ και θα έχει δικαίωμα να αναθέτει το σχετικό έργο και σε πάσης φύσεως ιδιωτικούς φορείς, μεταξύ αυτών και στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ως «ελεύθεροι επαγγελματίες». Επίσης, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να λάβει τις υπηρεσίες φροντίδας είναι τόσες πολλές που θα οδηγήσουν στη μεγάλη μείωση του αριθμού των δικαιούχων.
Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης  παραμένει πάντα  η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Πρόνοιας.







.