Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

KKE: Νέα Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς και την επιβίωση της ΕΒΖ η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 17/3/2016 και ώρα 10 το πρωί


 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Εξόφληση τευτλοπαραγωγών και επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

 Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εντεινόμενη αβεβαιότητα ύπαρξης της τευτλοκαλλιέργειας και των εργοστασίων ζάχαρης στη χώρα μας.

Η κατάσταση είναι δραματική, γιατί αν και έχει ξεκινήσει η σπορά εδώ και ένα μήνα και σε λίγες μέρες θα τελειώσει, δεν έχει εξοφληθεί το 80% (8.000.000 ευρώ) των οφειλών στους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή τεύτλων που παρέδωσαν το 2015. Αυτός είναι ο λόγος που οι τευτλοπαραγωγοί είναι διστακτικοί και φοβούνται να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα στα χωράφια τους.

Συνεπώς είναι ορατός ο κίνδυνος η ΕΒΖ να βρεθεί δίχως πρώτη ύλη και η ποσότητα που χρειάζεται η χώρα να εισαχθεί σχεδόν στο σύνολο της.

 Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλεται και από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζάχαρης Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε) υπάρχει απαίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να χορηγήσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση στην Ε.Β.Ζ.Α.Ε, να εκποιήσει τα δύο εργοστάσια της στην Σερβία στον ιδιώτη ανταγωνιστή της και τα οποία αποτελούν τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της. Μάλιστα το τίμημα είναι κατά πολύ χαμηλότερο από την πραγματική αξία τους.

Μία τέτοια ενέργεια με σιγουριά υπονομεύει την επιβίωση της ΕΒΖ ΑΕ, την οδηγεί στο κλείσιμο και την τευτλοκαλλιέργεια στο θάνατο, ολοκληρώνοντας το στόχο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων του κλάδου και της ΕΕ για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση. Γι’ αυτό είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, αφού μεριμνά για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και όχι την επιβίωση τευτλοκαλλιέργειας και βιομηχανίας ζάχαρης στη χώρα μας.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι άμεσα και γρήγορα μέτρα θα πάρουν για:

·        Την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΒΖ ΑΕ και την εξόφληση των οφειλών στους τευτλοπαραγωγούς

·        Να μην εκποιηθούν τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ ΑΕ στη Σερβία και να υπάρξει πρόγραμμα ανάπτυξης της παραγωγής ζάχαρης για την κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας.

Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής