Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Διδυμότειχο




Το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησε το μεγαλύτερο αντιστασιακό γεγονός της περιοχής, που ήταν η μάχη και η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου την 30ή Αυγούστου του 1944 από τους μαχητές του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Βαγγέλη Κασάπη (Κρίτωνα).
Η εκδήλωση έγινε στο χώρο που οι ναζί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εκτελούσαν τους αντιφασίστες αγωνιστές της λευτεριάς, όπου βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (1ο χιλιόμετρο στο δρόμο Διδυμοτείχου - Ελληνοχωρίου).
Οι αντάρτες είχαν 4 νεκρούς και 7 ελαφρά τραυματίες. Νεκροί ήταν οι: 1) Σαμουρίδης Σταύρος (Μπάμπης) από την Ορεστιάδα, στρατιωτικός του 1ου λόχου, 2) Πολυσίδης Βαγγέλης (Βάγγος) διμοιρίτης από τους Πετράδες, 3) Γκαρούδης Βαΐτσης εφεδροΕΛΑΣίτης από το Ελληνοχώρι, 4) Μπακλαβάρας Λευτέρης από το Σουφλί. Τραυματίες ήταν: 1) Στεφάνου Χρίστος από το Σουφλί, 2) Κόνσουλας Δημήτριος από την Κορνοφωλιά, 3) Καρπούζας Χαράλαμπος από το Σουφλί, 4) Δελημπαλτάς Γιώργος από το Διδυμότειχο, 5) Τότιας Κωνσταντίνος από το Σουφλί, 6) Σταματόπουλος Παύλος από το Χειμώνιο, 7) Γκίντσογλου Κώστας από το Διδυμότειχο.

Διδυμότειχο 30/7/2017