Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Βόρειο Έβρο από τις μεγάλες προσφυγικές ροές



ΚΚΕ - ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Βόρειο Έβρο
από τις μεγάλες προσφυγικές  ροές.
Οι συνεχόμενοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ,  Γαλλίας και  Ισραήλ στη Συρία, η επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν,  αποτελούν στοιχεία της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και έχουν δημιουργήσει νέο μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών, γιγαντώνοντας το ανθρώπινο δράμα στην περιοχή.
Οι προσφυγικές ροές, ο ξεριζωμός,  αποδεικνύεται πεντακάθαρα πως είναι έγκλημα του ιμπεριαλισμού, της βαρβαρότητας ενός συστήματος που για το κυνήγι του κέρδους σκορπάει το θάνατο. Η ελληνική κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας, έδιναν και δίνουν γη και νερό, παρέχουν κάθε βοήθεια με βάσεις και στρατιωτικές υποδομές όπως η Σούδα, στο έγκλημα που διεξάγεται στη Συρία. Τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής από δίπλα περηφανεύονται για τις νατοϊκές δαπάνες, πανηγύριζαν για τον Τραμπ όταν εκλέχθηκε, δε λένε κουβέντα για το έγκλημα και τους θύτες μας και επιτίθενται σαν λυσσασμένα σκυλιά του συστήματος στα θύματα των επεμβάσεων τους πρόσφυγές.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των αντιθέσεων ΕΕ-Τουρκίας είναι και οι ροές στο Βόρειο Έβρο. Ροές που ειδικά μετά την επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν έχουν γιγαντωθεί.
Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό  στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)  στο Φυλάκιο Ορεστιάδας καθυστερούν σοβαρά τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων στο Βόρειο Έβρο. Η υπερπληρότητα του Κέντρου  δημιουργεί   τραγικές συνθήκες  διαβίωσης και υγιεινής   
Είναι ανάγκη άμεσα  να ληφθούν  όλα  τα απαραίτητα μέτρα για τη  βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση με προσωπικό  του  Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο, αλλά και για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προσωρινής φιλοξενίας,  που δε θα βρίσκονται δίπλα στα σύνορα, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό,  με στόχο την  συντόμευση  της διαδικασίας   ταυτοποίησης  των προσφύγων στην περιοχή του Βόρειου Έβρου.
Να γίνει με κρατική ευθύνη η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες σύγχρονες δομές και να δοθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα έγγραφα και δυνατότητες έτσι ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν ελεύθερα με βάση τη συνθήκη της Γενεύης στη χώρα που επιλέγουν να ζήσουν, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Να σταματήσει η χώρα μας να γίνεται ένα απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να διευκολύνει  τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να συμβάλλει με κάθε τρόπο στα εγκλήματα που γεννούν την προσφυγιά.
Είναι ανάγκη ο λαός μας να δείξει αλληλεγγύη στους βασανισμένους και ξεριζωμένους των πολέμων, να καταδικάσει τους πραγματικούς ενόχους για την προσφυγιά, να καταδικάσει κάθε ρατσιστική φασιστική φωνή που από τη μια «βαράει προσοχή» στο ΝΤΑΟ,  τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές και από την άλλη επιτίθεται στους πρόσφυγες. Να καταδικάσει το σύστημα που γεννά τον πόλεμο τη φτώχεια την προσφυγιά, τον Καπιταλισμό.
10/5/2018