ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Καταστροφές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή της Θράκης.
Η φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν μια από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αποτελούν την αιτία για την έξαρση της ανεξέλεγκτης αύξησης πληθυσμών εντόμων επιβλαβών για τη βαμβακοκαλλιέργεια όπως του πράσινου, ρόδινου σκουληκιού, των αφίδων, του λύγκου και των βρωμουσών. Ειδικά δε για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, η καταστροφή είναι τεράστια σε ορισμένες περιπτώσεις (όψιμες καλλιέργειες), ίσως και ολική. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ο παραγωγός είναι πλήρως εκτεθειμένος στις καταστροφές και η διαχείριση των επιπτώσεων τους αποτελεί ατομική ευθύνη του. Εκτός από τις απώλειες στην παραγωγή ανεβαίνει και το κόστος, που εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων ψεκασμών εκτοξεύθηκε.
Το πρόβλημα αγγίζει χιλιάδες καλλιεργητές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στον Έβρο καλλιεργούνται περίπου 346.000 στρέμματα με βαμβάκι και στην Ροδόπη 344.000 (στοιχεία 2017). Οι αναφορές για προσβολές πληθαίνουν μέρα με την ημέρα, ενώ στους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμότειχου, πολλές κοινότητες πλήττονται σε ποσοστό 100% των καλλιεργειών. Ενδεικτικό είναι το ψήφισμα των Τοπικών Κοινοτήτων Παλιουρίου, Ασβεστάδων, Ασπρονερίου, Ποιμενικού, Καρώτης, Ελληνοχωρίου, Ισαακίου, Κουφοβουνίου, Μεταξάδων, Κυανής και Μάνης που αναφέρει ότι οι καταστροφές είναι τεράστιες σε ποτιστικά αλλά και ξερικά αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα την άμεση μείωση της παραγωγής.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες, εξ αιτίας της πολιτικής της ΕΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Εκτός από τις αυξημένες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας, τις εξευτελιστικές τιμές, τα διάφορα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία του ΕΦΚΑ, έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ, που στερείται με βάση τους μνημονιακούς νόμους ακόμα και τα ψίχουλα της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης (20% των αγροτικών εισφορών), ενώ χαρατσώνει δεν αποζημιώνει τις παραπάνω καταστροφές και ότι δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τους με κρατική ευθύνη.
Ο τρόπος αντιμετώπισης σχετικά με το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, ουσιαστικά περιορίζεται στην τοποθέτηση φερομονικών παγίδων ως μέτρο πρόληψης ενώ μετά την προσβολή η αντιμετώπιση εναπόκειται στην ατομική ευχέρεια του κάθε καλλιεργητή. Για τα άλλα επιζήμια έντομα υπάρχει πλήρης απουσία κρατικής ευθύνης. Τα φάρμακα κοστίζουν υπέρογκα ποσά και αν οι ψεκασμοί δεν γίνουν συνδυασμένα, σε πολλά χωράφια ταυτόχρονα, πολλές φορές καθίστανται άκαρποι. Είναι εμφανής η απουσία κρατικού φορέα αντιμετώπισης ασθενειών, ο οποίος θα αντιμετωπίζει τα ζημιογόνα αίτια με πρόληψη, με δωρεάν και ορθολογική χρήση φαρμάκων, με επιστήμονες κ.λπ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
* Να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές και η εξατομίκευσή τους στους παραγωγούς ώστε να μειωθεί αντίστοιχα η ελάχιστη ηρτημένη παραγωγή (πλαφόν) για τη χορήγηση της συνδεμένης ενίσχυσης για όλους του πληττόμενους.
* Να αποζημιωθούν οι αγρότες, δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών αλλάζοντας τώρα τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και χρηματοδοτώντας τον για αυτόν τον σκοπό από τον κρατικό προϋπολογισμό.
* Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ και στις κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες.
* Να παγώσουν οι οφειλές των μικροκαλλιερητών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, δήμους κ.λ.π. τουλάχιστο μέχρι τη χορήγηση των αποζημιώσεων.
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δε