Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗ Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν-κής Μακεδ.- Θράκης




ΑΡΘΡΟ  του Δημήτρη ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗ
Μέλους  της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν-κής Μακεδ.- Θράκης

Για την κατάσταση στα χερσαία σύνορα του Έβρου



Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της σύνθετης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας, με τη μαζική μετακίνηση και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Μετακίνηση που δεν έγινε αυθόρμητα, αλλά με τη στήριξη και υποκίνηση της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν, αξιοποιώντας το δράμα δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ και ειδικά στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα του πολέμου και της εξαθλίωσης.
Τόσο η μαζική μετακίνηση με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, όσο και οι εικόνες με τη χρήση δακρυγόνων από πρόσφυγες από την τουρκική πλευρά, αλλά και η δραστηριοποίηση ανοιχτά του τουρκικού κράτους για να «ανοίξουν» τα σύνορα του Εβρου, όπως οι επιχειρήσεις με τεθωρακισμένα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένα σε ένα βαθμό μια ανησυχία και ανασφάλεια ιδιαίτερα στους κατοίκους του Εβρου. Αν συνυπολογίσουμε και την προβολή ειδήσεων εντός και εκτός εισαγωγικών για άνοιγμα των φυλακών της Τουρκίας και αποστολή εγκληματιών, ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες δρουν πράκτορες μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, εκπαιδευμένοι στρατιωτικά «σύμμαχοί» της σε πεδία μαχών της Μ. Ανατολής, ενισχύουν παραπάνω αυτόν το φόβο.
Σε αυτές τις συνθήκες βρίσκουν το έδαφος να δράσουν ανοιχτά εθνικιστικές, ναζιστικές και ακροδεξιές ομάδες, αξιοποιώντας το φόβο, αλλά και την ίδια την κυβερνητική προπαγάνδα για «εισβολή» και πόλεμο, σε ένα βαθμό και την ανοχή απέναντί τους από την κυβέρνηση.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή σε τέτοιες ομάδες που επικαλούμενες την «προστασία των συνόρων» και με την ανοχή κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων αναλαμβάνουν δράση που πέρα από τον ρατσιστικό της χαρακτήρα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες με σαφήνεια διατυπώνεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βασικός τους αντίπαλος είναι ο «εσωτερικός εχθρός», δηλαδή το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Κανένας δεν πρέπει να δεχτεί τις ανακοινώσεις «κυνηγών κεφαλών μεταναστών», την παρουσία υπόδικων νεοναζί δολοφόνων, όπως του Λαγού, νεοναζί ομάδων από τη Γερμανία, που έρχονται για «αλληλεγγύη». Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει της ευθύνες της. Δεν είναι δυνατόν φασίστες και ναζί να στελεχώνουν δυνάμεις της Εθνοφυλακής. Αυτοί δεν έχουν σχέση με τον κάθε λαϊκό άνθρωπο που ανησυχεί για τον τόπο μας.
Αν όντως υπάρχουν ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων γιατί η κυβέρνηση δεν ανακαλεί τώρα τις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ΝΑΤΟικές αποστολές, που κοστίζουν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι η υπεράσπιση των συνόρων και όχι των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Δικιά τους ευθύνη είναι εξάλλου η φύλαξη των συνόρων και όχι «αυτόκλητων υπερασπιστών» τους ή ιμπεριαλιστικών μηχανισμών όπως η FRONTEX και το ΝΑΤΟ.
Ενα σημαντικό κομμάτι κόσμου της περιοχής που ακόμα και αυθόρμητα ανησυχεί και κινητοποιείται για τη φύλαξη των συνόρων, δεν πρέπει να δηλητηριαστεί από το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο και τον εθνικισμό. Αυτοί που βλέπουν ως εχθρούς τους πρόσφυγες και όχι τους ιμπεριαλιστές που κάνουν πλάτες στον Ερντογάν, που του δίνουν τη δυνατότητα να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει σε αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό.
Οι σημερινές καταστάσεις έχουν τη σφραγίδα ΝΑΤΟ και ΕΕ
Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αναδεικνύουμε τις ευθύνες της πολιτικής αυτής, που οδηγεί στο δράμα της προσφυγιάς, που έχει μετατρέψει τη χώρα μας και τα νησιά μας σε μια απέραντη φυλακή προσφύγων, την πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την πολιτική που έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν.
Είναι υποκριτικό ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και άλλοι, που κάνουν τον «καμπόσο» απέναντι στους πρόσφυγες, να μιλάνε για την προκλητικότητα και επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την ίδια ώρα που οι ίδιοι δεν βγάζουν άχνα για τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην επέμβαση στη Συρία και την παράδοση εδαφών στην Τουρκία, που πρακτικά σημαίνει ανατροπή της Συνθήκης της Λοζάνης. Είναι προκλητικό να το παίζουν θεματοφύλακες των συνόρων και της ακεραιότητας της χώρας από τη μια και από την άλλη να σουλατσάρουν, όπως παλιότερα οι ΣΥΡΙΖΑίοι υπουργοί, μαζί με τα αμερικανικά γεράκια στον Έβρο, παραδίδοντας γη και νερό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Δηλαδή δίνοντας το πράσινο φως για να γίνει η Αλεξανδρούπολη ιμπεριαλιστικό ορμητήριο κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Να προβάλλουν και να κοκορεύονται για την αμερικανική υποστήριξη στον Έβρο, όταν στο Αιγαίο οι ίδιες οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν τα καθορισμένα από διεθνείς συνθήκες θαλάσσια σύνορα της χώρας, όταν στα εκατοντάδες επεισόδια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας στο Αιγαίο από την Τουρκία οι ΗΠΑ απαντάνε «βρείτε τα μεταξύ σας».
Όταν ξέρουν πολύ καλά ότι πολλά εκατομμύρια προσφύγων έχουν διαβατήριο για την προσφυγιά τους τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με λίγα λόγια χωρίς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σήμερα δεν θα είχαμε Μόριες και προβλήματα στα σύνορα.
Οι κομμουνιστές έχουμε ξεκαθαρίσει χωρίς μισόλογα πως θα εναντιωθούμε σε κάθε αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα.
Εμείς θέλουμε το λαό μας κυρίαρχο, στη χώρα μας, έτσι όπως θέλουμε να είναι και η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη. Εναντιωνόμαστε στην αλλαγή συνόρων. Γι' αυτό παλεύουμε ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας και των κυβερνήσεων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γι' αυτό παλεύουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που δίνουν γην και ύδωρ στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Θέλουμε το λαό μας κυρίαρχο σε μια Ελλάδα της ευημερίας, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Γι' αυτό παλεύουμε να γυρίσουν τώρα οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε τέτοιες ιμπεριαλιστικές αποστολές, για να μη στείλουμε στη Σαουδική Αραβία τους «Patriot».
Εμείς ξέρουμε πως δεν είναι το ίδιο ο Ερντογάν, η αστική τάξη της Τουρκίας με το λαό της Τουρκίας. Πως για παράδειγμα την ώρα που τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Συρία, μεγάλο τμήμα του τουρκικού λαού διαφωνούσε, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και με τις απειλές της σύλληψης και της φυλάκισης των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας που μάζευαν υπογραφές κατά του πολέμου.
Είναι ανάγκη σήμερα, αν θέλουμε να σταματήσει το δράμα των προσφύγων, να πάψει η χώρα μας να γίνεται φυλακή κατατρεγμένων και να ζούμε ανάλογες καταστάσεις του Έβρου με τα νησιά.
ü  Να παλέψουμε τώρα να καταργηθούν οι απαράδεκτες Συνθήκες του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση Τουρκίας και ΕΕ.
ü  Να ξεκινήσουν με ευθύνη του ΟΗΕ οι αιτήσεις για άσυλο μέσα στην Τουρκία από τα σύνορα με τη Συρία αλλά και την Ελλάδα, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να υπάρξει οργανωμένη μεταφορά με την ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ των προσφύγων στον τελικό τόπο προορισμού.
14/3/2020