Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

KKE ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπει τα εξής:

Μέσα σε τρία χρόνια το Δημόσιο υποχρεώνεται να αποζημιώσει πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το 1951 μέχρι σήμερα, από τη δέσμευση των αποθεματικών τους σε καταθέσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οι απώλειες θα υπολογίζονται κατ' έτος με βάση το ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου ή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Εντός εξαμήνου, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει έντοκα στα ασφαλιστικά ταμεία τα ποσά που αυτά διέθεσαν για την αγορά των «δομημένων» ομολόγων» και να καλύψει κάθε άλλη ζημιά τους.
Κάθε διάταξη που επιτρέπει την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα καταργείται. Τα αποθεματικά θα τοποθετούνται μόνο σε μη διαπραγματεύσιμους τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.
Οι μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που κατέχουν τα Ταμεία μεταβιβάζονται με πώληση στην τρέχουσα τιμή στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στα Ταμεία πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί με την αγορά μετοχών και η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τη διαφορά τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.
Το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει σε μία τριετία έντοκα την οφειλόμενη, αλλά μη καταβληθείσα στα Ταμεία τριμερή χρηματοδότηση.
Σε έξι μήνες, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές και τους άλλους πόρους, που, ενώ τους έχει εισπράξει και έπρεπε να τους καταβάλει στα Ταμεία, τους παρακρατεί παράνομα.
Τα υπουργεία υποχρεώνονται να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση καταβολή όλων των εισφορών που οφείλουν ιδιώτες στα Ταμεία.
Πλήρη σύνταξη δικαιούνται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους οι άνδρες και του 55ου έτους οι γυναίκες. Για όσους εργάζονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τα όρια είναι 55 και 50, αντίστοιχα.
Παρέχεται πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης ή με 9.000 ένσημα. Οι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον συμπληρώσουν 4.050 μέρες ασφάλισης, ενώ τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους ασφαλισμένους εξακολουθούν να ισχύουν.
Η σύνταξη καθορίζεται στο 80% των τελευταίων πριν τη συνταξιοδότηση συνολικών μηνιαίων αποδοχών.
Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι από τις εισφορές τους για τον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας και απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές του κλάδου αυτού από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σελ. /32 Copyright © 1997-2009 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ