Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΛΑΝΑΡΑ»
ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

"Η κάθοδος στην Αθήνα οργανώθηκε με τις «ευλογίες» της εργοδοσίας, αφού οι διευθυντές των εργοστασίων «συνιστούσαν» ανοιχτά στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση...
Με χρήματα της εργοδοσίας πληρώνονταν τα τρία συνολικά ξενοδοχεία, στα οποία όλες αυτές τις μέρες διέμεναν οι εργαζόμενοι από την επαρχία. Μάλιστα, για τα στελέχη των σωματείων είχαν «κλειστεί» δωμάτια σε ξενοδοχείο δίπλα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ακόμα και οι (άδειες) σκηνές που στήθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αγοράστηκαν με χρήματα της επιχείρησης.
Το γεγονός ότι η κινητοποίηση καλύφθηκε οικονομικά από την εργοδοσία, το επιβεβαίωσε και στέλεχος της επιχείρησης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Ροδόπης. Μάλιστα, γι' αυτή του την αποκάλυψη δέχτηκε αργότερα και επιπλήξεις. Η ίδια η ΓΣΕΕ, σε σύσκεψη που έγινε ενόψει της κινητοποίησης στην Κομοτηνή στις 18 Μάρτη, έλεγε στους εργάτες ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες να καλύψει οικονομικά ακόμα και το κόστος της μετακίνησής τους προς την Αθήνα, όπως έκανε τις προηγούμενες φορές, διαβεβαιώνοντας όμως ότι θα βρει λύση.
Οι διευθυντές των εργοστασίων, οι οποίοι επίσης βρίσκονταν όλες αυτές τις μέρες στην Αθήνα, εμφανίζονταν κάθε μεσημέρι με τσάντες γεμάτες χρήματα και έδιναν σε καθέναν από τους εργαζόμενους 15 ευρώ την ημέρα για τα προσωπικά τους έξοδα στην Αθήνα. Καταγγελίες για τη διανομή «δεκάευρων», μέσω στελεχών των σωματείων, υπήρχαν και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις στην Αθήνα.
Το Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Απρίλη, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση, διοργανώθηκε εκδρομή σε μπαγκαλόους στην περιοχή της Κινέττας, όπου μάλιστα η εργοδοσία μοίρασε στους εργαζόμενους φόρμες και εσώρουχα της εταιρείας. Τα διευθυντικά στελέχη ήταν επίσης παρόντα στη συγκεκριμένη εκδρομή.
Βλέποντας την κινητοποίηση να απομαζικοποιείται, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν άντεξαν τον εξευτελισμό, συνδικαλιστικά στελέχη ανέλαβαν διά τηλεφώνου να πιέσουν συναδέλφους τους να κατέβουν στην Αθήνα, για να μη χάσουν δήθεν τη δουλειά τους και άλλα παρόμοια.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν την αγανάκτηση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων. Γι' αυτό και στην πλειοψηφία τους έφυγαν από τις πρώτες κιόλας μέρες από την Αθήνα, όταν κατάλαβαν ότι γίνονται το μπαλάκι ανάμεσα στην εργοδοσία, στις τράπεζες και την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η καταγγελία εργαζομένων ότι από τους 400 και πλέον συναδέλφους τους που ταξίδεψαν αρχικά στην Αθήνα, τις τελευταίες μέρες παρέμεναν περίπου 150 με 200."
O ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΞΑΝΑΠΙΑΣΤΗΚΕ «ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ»