Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΚΚΕ Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ανάστατοι είναι οι τευτλοκαλλιεργητές της χώρας στις Σέρρες, την Ορεστιάδα, το Πλατύ. Μάλιστα στις Σέρρες προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην περιοχή, στην Ορεστιάδα έγιναν κινητοποιήσεις των παραγωγών και άλλων εργαζομένων, αλλά και στην Ημαθία αναστάτωση υπάρχει με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ.
Η τευτλοκαλλιέργεια οδηγείται σε συρρίκνωση, από τις βαριές επιπτώσεις του νέου τροποποιημένου Κανονισμού της ΕΕ για τον τομέα της ζάχαρης, που εφαρμόζεται στη χώρα μας μειώνοντας αρχικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από τα 418.000 στρ. τα έτη 2005 & 2006 στα περίπου 140.000 στρ. πέρσι και φέτος. Αντίστοιχα η παραγωγή ζάχαρης σαν αποτέλεσμα του Κανονισμού της ΕΕ «έπεσε» στους 80.000 τόνους μιας και το 50% της εθνικής ποσόστωσης περικόπηκε από την ΕΕ.
Η διοίκηση της ΕΒΖ ανακοίνωσε μείωση της τιμής έως και 6,50 €/τόνο για ζαχαρικό τίτλο κάτω από 12 %, μια μείωση αδικαιολόγητη για εταιρεία, που ανακοίνωσε πωλήσεις για το 2009 με τις ακριβότερες τιμές ζάχαρης στην ιστορία της .
Οι τευτλοπαραγωγοί όμως με αυτές τις τιμές δεν πρόκειται να πάρουν εισόδημα της προκοπής. Η μείωση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική αν αναλογιστούμε ότι η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρο δεν ξεπερνά το 13,5 %. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αγρότες θα χάσουν εισόδημα μέχρι και 65 € ανά στρέμμα. Πριν την τροποποίηση των κανονισμών της ΕΕ (Κ.320/2006 και Κ. 318/2006) για τη ζάχαρη, οι τευτλοπαραγωγοί είχαν μια τιμή 50-51 €/τόνο και τώρα θα έχουν μια τιμή γύρω στα 40 €/τόνο .
Μια ακόμη από τις τελευταίες καλλιέργειες που έχουν απομείνει, η τευτλοκαλλιέργεια θα γίνει ασύμφορη αφού από πέρσι πολλοί τευτλοπαραγωγοί τελείωσαν τη χρονιά με παθητικό. Χρωστάνε σπόρους και εφόδια στην προμηθεύτρια ΕΒΖ . Αν δεν υπάρξει καλή τιμή και βιώσιμο εισόδημα για τους παραγωγούς, η τευτλοκαλλιέργεια προοπτικά θα συρρικνωθεί, θα αυξηθούν και άλλοι οι εισαγωγές, θα ξεκληριστεί νέος αριθμός αγροτών, η ανεργία θα ενισχυθεί και φυσικά οι ευθύνες της διοίκησης της ΕΒΖ και της κυβέρνησης είναι βαριές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός τι είδους μέτρα στήριξης του μειωμένου εισοδήματος των τευτλοκαλλιεργητών προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες του νέου Κανονισμού στο τομέα της ζάχαρης;
Οι βουλευτές Άγγελος Τζέκης ,Γιάννης Ζιώγας , Σοφία Καλαντίδου , Διαμάντω Μανωλάκου