Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΚΚΕ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ & ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ
για την πρόταση εξαγοράς μεριδίου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς


Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης - ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, όπως έγινε και με ανάλογες συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν. Γιγαντώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος όλων των εργαζομένων. Η δε συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης. Αποτελεί μια ακόμη κίνηση στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και την ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων μέσα και έξω από τον τραπεζικό τομέα. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα μέτρα στήριξης των τραπεζών. Χθες με 28 δις από την κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα με 10 δις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η εξέλιξη θα έχει, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους υπερχρεωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και για τις παραγωγικές μεταποιητικές μονάδες που ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα.
Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς οι τραπεζικοί όμιλοι, ανεξάρτητα από την μετοχική τους σύνθεση, ανταγωνίζονται νομοτελειακά για τη διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Έτσι αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενων του κλάδου, και συνεχίζουν τη ληστρική τους δράση που στηρίζεται στην μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.
Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι και ο λαός από την καταπίεση και τη ληστεία των τραπεζών απαιτείται διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με κατάργηση της κυριαρχίας των ομίλων στην κοινωνική παραγωγή και ανατροπή της πολιτικής τους εξουσίας.
Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες χρειάζεται η λαϊκή οικονομία, που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στη λαϊκή συμμετοχή και στον εργατικό έλεγχο. Στη λαϊκή οικονομία και εξουσία θα λειτουργεί μια κεντρική κρατική τράπεζα και ορισμένοι εξειδικευμένοι κρατικοί πιστωτικοί οργανισμοί, π.χ για την κάλυψη των διεθνών διακρατικών εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών, για την κάλυψη της δραστηριότητας των αγροτικών συνεταιρισμών. 16-7-2010