Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

2018 - Άλλος ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας



Δήμος Ορεστιάδας   
2018 ,  άλλος ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας
Ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων του Δήμου Ορεστιάδας για το 2018,   που ψήφισε την Τρίτη  7/11/2017 η πλειοψηφούσα παράταξη, προβλέπει νέα μείωση των εσόδων - εξόδων του Δήμου  και αυτό δείχνει περίτρανα ότι και ο νέος προϋπολογισμός είναι ένας ακόμα  προϋπολογισμός  λιτότητας,  που  συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου καθ’ υπαγόρευση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου Αυτοτέλειας !!! των ΟΤΑ.  και είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στον κρατικό προϋπολογισμό, στα προαπαιτούμενα των μνημονίων  και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτικά σημειώνουμε:
·        Τα  προϋπολογισθέντα  έσοδα – έξοδα για το 2017 ήταν  27.637.568,80 ευρώ  ενώ τα προϋπολογισθέντα  έσοδα –έξοδα   για το 2018  είναι  25.613.011,34   ευρώ,  μειωμένα δηλαδή κατά 2.024.557,46   ευρώ
·        Ακόμα τα προϋπολογισθέντα έξοδα για έργα  το 2017  ανέρχονταν στο ποσό των 8.974.128,86  Ενώ  στο νέο προϋπολογισμό προβλέπονται για έργα το ποσό των 5.782.222,81 ευρώ,  μείωση κατά  3.191.906,05 ευρώ
Αυτή η πολιτική  είναι βαθύτατα αντιλαϊκή, με στόχευση να «σπρώξει »  τους Δήμους στην  ανταποδοτική φορολογία,  την αύξηση των « ιδίων  εσόδων»,  στις  ιδιωτικοποιήσεις τομέων και δράσεων  και το ξεπούλημα περιουσιακών τους στοιχείων.
Για την οικονομική ασφυξία των Δήμων την πρώτη ευθύνη  φέρνουν  οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας πρώην και νυν    καθώς και των τοπικών στελεχών τους που δραστηριοποιούνται σε Δήμους και Περιφέρειες  και που  αγόγγυστα διαχειρίζονται αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.                                            
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης   καταψήφισε  τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου,  γιατί βρίσκεται πολύ μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και στο επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει την προσοχή της και θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για:
ü Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οι σημερινοί πόροι των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξευτελιστικοί.
ü Την επιστροφή ΟΛΩΝ των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Διοίκησης . Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν αφαιρεθεί άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημά τους. 
ü Την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
ü  Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.
ü  Την αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονη κατάργηση του σημερινού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας. 
ü Την εκτέλεση έργων και υποδομών που θα κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, δημόσια κέντρα υγείας.
ü Την εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία, την άρδευση και αποστράγγιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
ü  Την κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών – Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν. 
ü Την κατάργηση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς. Την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με αφορολόγητο πετρέλαιο.
ü  Την παραμονή στους Δήμους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Ορεστιάδα  7/11/2017