Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση - Και η Ορεστιάδα χρειάζεται φοιτητικές εστίες



Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στην πρόταση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η οποία εγκρίθηκε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και άλλων πολυχώρων για τις ανάγκες των φοιτητών, απουσιάζει η 4η έδρα του πανεπιστημίου, η Ορεστιάδα. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει νέες εστίες και άλλες υποδομές στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Η ανέγερση βέβαια των νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, για την οποία πανηγυρίζει και παρουσιάζει ως “αναπτυξιακή πνοή’’ η ΝΔ προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, καθώς όπου εφαρμόστηκε η σύμπραξη με επιχειρηματίες οδήγησε στην εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας και τη μεταφορά επιπλέον κόστους στις πλάτες των φοιτητών. Παράλληλα δείχνει πιο καθαρά και την κατεύθυνση που προωθείται για συγχωνεύσεις τμημάτων με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των σχολών Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης πολλές φορές με κινητοποιήσεις έχουν αναδείξει και επισημάνει στους αρμόδιους αλλά και στην τοπική κοινωνία ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ορεστιάδα με τις εστίες που υπάρχουν και που καλύπτουν μόνο τα 8% του συνόλου των ενεργών φοιτητών. Ενώ έχουν προτείνει να αξιοποιηθούν για εστίες ή υποδομές οι χώροι που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, όπως το πρώην αμαξοστάσιο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η πρόταση της Συγκλήτου έπρεπε να περιλαμβάνει – και θα παλέψουμε στο πλευρό των φοιτητών, γι’αυτό – την ανέγερση νέων εστιών στην Ορεστιάδα αλλά και στο Διδυμότειχο αντίστοιχα. Εστίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών μας για δωρεάν στέγαση, με σύγχρονους όρους διαβίωσης (καθαριότητα, φύλαξη), μέσα από την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, για να μην παραδοθεί, μέσω των ΣΔΙΤ, η διαχείριση και η εκμετάλλευση των νέων εστιών στους επιχειρηματίες.
Ορεστιάδα
9/4/2020