Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Αφιερωμένη στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που αρχίζει σήμερα το πρωί, ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιόφωνο του «902», στην εκπομπή «Ημεροδρόμος» και στους δημοσιογράφους Ν. Μπογιόπουλο και Δ. Παπαβασιλείου. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:
-- Θα ήθελα να σας ρωτήσω, μια μέρα πριν το Συνέδριο, ποιος είναι ο στόχος και η επιδίωξη της ΚΕ; Σ' αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία ποιο είναι αυτό που θα θεωρηθεί επιτυχία του Συνεδρίου;
-- Α.Π.: «Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι προηγήθηκαν 4 μήνες προσυνεδριακής δουλειάς, επομένως μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι θα συμβεί στο Συνέδριο. Η προσυνεδριακή δουλειά, για πρώτη φορά, τουλάχιστον όσο εγώ θυμάμαι, συνδυάστηκε, έτσι το έφεραν τα πράγματα, με μεγάλα γεγονότα, μεγάλες κινητοποιήσεις, σοβαρές εξελίξεις. Δε θυμάμαι να έχει συμπέσει Συνέδριο του Κόμματος και να συμβαίνουν τόσα πράγματα. Και πρέπει να σας πω ότι είχαμε ένα φόβο στην αρχή, αλλά τελικά τα καταφέραμε να συνδυαστεί η εσωτερική ζωή, που πρέπει να αναπτύξει το Κόμμα στο Συνέδριο, με την ανοιχτή δράση του Κόμματος σε μεγάλες κινητοποιήσεις, εργατικές, νεολαιίστικες, αγροτικές, στο Παλαιστινιακό, στο ξέσπασμα της κρίσης. Επομένως, δείχνει ότι το Κόμμα μπορεί να τα βγάζει πέρα ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα.


Η προσυνεδριακή δουλειά είχε το εξής χαρακτηριστικό: Από τη μια, μια αισιόδοξη αλλά ταυτόχρονα πολύ σοβαρή αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς μας. Εγιναν αρκετές κριτικές παρατηρήσεις αλλά μέσα σε ένα πνεύμα αισιοδοξίας και συμφωνίας ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία του Κόμματος και ταυτόχρονα είχαμε το επίσης πρωτόγνωρο να συζητούνται προσυνεδριακά δύο κείμενα. Και το μεν ένα κείμενο - μπορώ να πω ότι ήταν το κλασικό, ο απολογισμός δράσης του Κόμματος. Το άλλο, όμως, ήταν τα συμπεράσματα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα και ο εμπλουτισμός της προγραμματικής μας αντίληψης. Ενα δύσκολο κείμενο, γιατί δύσκολο είναι και το θέμα. Και αυτό, όπως και το πρώτο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και βεβαίως οι Συνδιασκέψεις ακόμα πιο αναλυτικά στάθηκαν στο θέμα αυτό.
Επομένως, έχουμε την έγκριση σε πολύ μεγάλο βαθμό, συντριπτική πλειοψηφία, των δύο κειμένων, αλλά μια έγκριση που σε σύγκριση και με το παρελθόν δείχνει ότι είναι κατακτημένο ένα μεγαλύτερο εύρος και βάθος συμφωνίας σ' αυτά τα κείμενα. Οχι ότι τα προηγούμενα Συνέδρια δεν είχαν, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι σε μεγαλύτερο εύρος και βάθος. Είναι πιο δυνατή η ιδεολογικοπολιτική ενότητα του Κόμματος, επομένως το σύνθημα για αντεπίθεση πιστεύουμε ότι θα πάρει σάρκα και οστά με τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου. Αυτό μας ενδιαφέρει, η αντεπίθεση, από δύο πλευρές: Αντεπίθεση προς τον εαυτό μας, να γλιτώσουμε θα έλεγα από τα τελευταία κουσούρια που έχουμε, να προσαρμοστούμε πολύ καλύτερα στις εξελίξεις και μάλιστα τώρα που είμαστε μπροστά στην κρίση. Και η αντεπίθεση είναι και το μήνυμα που στέλνουμε προς το κίνημα, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να ανασυνταχθεί το κίνημα και να αντεπιτεθεί, γιατί σε συνθήκες κρίσης δύο εκδοχές υπάρχουν ή να σε κολλήσουν στον τοίχο ή να τους κολλήσεις στον τοίχο».