Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΚΚΕ
Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου

Το ΚΚΕ >>> προειδοποιεί τους
αγρότες

Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που ετοιμάζει η ΕΕ - και τα οποία αποκάλυψε ο «Ρ» - στοχεύουν στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Η λεγόμενη περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων που θα εφαρμοστεί, υποχρεωτικά, από το 2013 - κάθε χώρα μπορεί, προαιρετικά, να την εφαρμόσει και από το 2010 - θα οδηγήσει στην πλήρη και οριστική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Και ανεξαρτήτως από ποια μορφή θα πάρει - είτε θα γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ, είτε ως περιφέρεια θα ορίζεται το κάθε μέλος - κράτος, είτε θα ληφθούν υπόψη οι διοικητικές περιφέρειες κάθε χώρας - είναι σίγουρο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των, ήδη, πενιχρών επιδοτήσεων που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.
Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα, αν η Ελλάδα κάνει χρήση της προαιρετικής δυνατότητας που της παρέχεται από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ, (άρθρο 28 του κανονισμού 73/2009) και προχωρήσει στον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγροτών. Αυτό θα σημάνει ότι οι τέσσερις στους πέντε αγρότες της χώρας μας που θεωρούνται «μη κατά κύριο επάγγελμα» και, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι φτωχοί αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους, θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις και θα οδηγηθούν, μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα.
Να θυμίσουμε ότι το «αίτημα» οι επιδοτήσεις να δίνονται μόνο στους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, προβάλλουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών και είναι κυρίαρχο στις αγροτικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν, τα τελευταία χρόνια, οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, που εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αντιδρά στην «περιφερειοποίηση» και απαιτεί να επιδοτούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργατοαγρότες.
Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ θα δώσουν το «τελειωτικό χτύπημα» στη μικρομεσαία αγροτιά. Μ' αυτό το «χτύπημα» συμφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις των οποίων εφαρμόζουν, με συνέπεια, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Στον ίδιο «ντορό» κινούνται και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου - ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» - που ποτέ δε στράφηκαν, επί της ουσίας, κατά της ΚΑΠ, η οποία αποτελεί το «κοφτερό δρεπάνι» του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Στις ερχόμενες ευρωεκλογές οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν και την ψήφο τους στον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που τους ξεκληρίζει. Καταψηφίζοντας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ενισχύοντας το ΚΚΕ, θα εξασφαλίσουν μια πιο δυνατή δική τους φωνή στο ευρωκοινοβούλιο και θα δώσουν προοπτική στην πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μιας πολιτικής που δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα οικονομίας θα βρίσκονται οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί και η καθετοποιημένη παραγωγή, έτσι που να εξασφαλίζει εισόδημα στους αγρότες και φτηνά και καλά προϊόντα στο λαό. Κι αυτή η ευκαιρία για κανένα λόγο δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Μάης 2009