Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

KKE
Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για το πρόβλημα της μετανάστευσης

Οι κύριες αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και να επιλέγουν το «Γολγοθά» της προσφυγιάς είναι:
• H φτώχεια, η εξαθλίωση, η απόγνωση , στην οποία έχουν οδηγηθεί δεκάδες λαοί στον πλανήτη, εξ αιτίας της υπερεκμετάλλευσης των χωρών τους από μια χούφτα ιμπεριαλιστικών χωρών
• Και η φρίκη των πολέμων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ( Παλαιστίνη, Αφγανιστάν , Ιράκ , Πακιστάν, Σομαλία Γιουγκοσλαβία κ.λ.π ).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μέσα στο 2008 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους 42 εκατομμύρια άνθρωποι εξ αιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι «μετανάστες» που βρέθηκαν και στη χώρα μας ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Tο ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας και όλους τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις ρατσιστικές κραυγές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ , του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που εναποθέτει τη λύση του προβλήματος στην ΕΕ , ξεχνώντας ότι η ίδια η ΕΕ πρωταγωνιστεί στις επεμβάσεις και τους πολέμους και να δείξουν την ταξική τους αλληλεγγύη απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολιτικών.

Η λύση προς όφελος των λαών μπορεί να δώσει μόνο η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των εργαζομένων κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και διατυπώσει θέσεις και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μεταναστών προς όφελος των ιδίων και των ντόπιων εργαζομένων. Απαιτεί:

1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών και οι φυλακίσεις μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν «χαρτιά». Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για την διατύπωση των αιτημάτων τους.
2. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παράβολων και των προστίμων. Διευκόλυνση οικογενειακής επανένωσης κόντρα στη σχετική Οδηγία.
3. Άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων πολέμων, κόντρα στις σχετικές Οδηγίες.
4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος της Ε.Ε
5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες.
6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι στη φυλάκισή τους και στην επαναπροώθηση.
7. Σεβασμός των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο στο Σχιστό.
8. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους και μόνο εφ’ όσων το επιθυμούν.
9. Καταδικάζουμε την πολιτική που ωθεί τους μετανάστες στην απόγνωση και την αναξιοπρέπεια. Που δίνει τροφή στο ρατσισμό και τη δράση ακροδεξιών ρατσιστικών συμμοριών. Οι μετανάστες δεν είναι περισσότερο «εγκληματίες» από όσο οι άλλοι, εκτός κι αν τους ωθήσουμε να γίνουν με τη δική μας εγκληματική πολιτική.
10. Όχι στα νέα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και ανάθεσης της φρούρησής τους στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX κλπ)
11. Να προχωρήσει άμεσα η χώρα στην αποναρκωθέτηση ναρκοπεδίων από νάρκες κατά προσωπικού, όπως προβλέπουν και οι διεθνείς συμφωνίες.

Ιούνιος 2009