Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

KKE
Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145 14231 Νέα Ιωνία - ΑΘΗΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης

ΘΕΜΑ Δημιουργία μουσείου για την στέγαση των ευρημάτων της
ανασκαφής στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας

Η τύχη της ανασκαφής στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας Έβρου και των ευρημάτων της, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την αδιαφορία των εκάστοτε Κυβερνήσεων, είτε της Ν.Δ είτε του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα του Πολιτισμού.
Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 2004 και έφερε στο φως εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής του Τραϊανού (καύσεις νεκρών, άμαξες, σκελετούς αλόγων κ.α). Ακόμη όμως όλα αυτά φυλάσσονται στα εργαστήρια με την φροντίδα των αρχαιολόγων και εργαζομένων και μόνο ο γύρω χώρος της ανασκαφής είναι επισκέψιμος.
Το έργο της κατασκευής μουσείου στον τύμβο βρίσκεται ακόμη σε αναμονή για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ώστε να καλυφθεί ο προϋπολογισμός. Παρόλο που ο χώρος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και παρόλο που υπάρχει σχέδιο για μουσείο, η κυβέρνηση ακολουθώντας την πάγια τακτική των προκατόχων τους, δίνει μόνο υποσχέσεις για την ανέγερσή του.
Επειδή όμως τα εξαίρετα αυτά αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και περιουσία του λαού, πρέπει να φυλάσσονται και να εκτίθενται σε μουσεία

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση χρηματοδότηση ώστε να ανεγερθεί μουσείο και να στεγαστούν τα εξαίρετα αυτά ευρήματα.

17/8/2009 Οι Βουλευτές

Γιάννης Ζιώγας

Σοφία Καλαντίδου