Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΠΑΜΕ Γραμματεία Έβρου

« ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ »
Συντριπτικό «κάταγμα» στην Υγεία
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μεταφέρεται στους δήμους
και 70 νοσοκομεία στις Περιφέρειες

Όλα δείχνουν ότι το 2010 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη ΥΓΕΙΑ και τους εργαζόμενους στο χώρο . Οι συζητήσεις για τη νέα διοικητική δομή της χώρας ξεκίνησαν και όπως προβλέπεται θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Με τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση επιδιώκουν:

 Να προσαρμόσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε χωρίς παρεκκλίσεις, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

 Να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι ΟΤΑ , για να διευκολυνθεί η διείσδυση και αξιοποίηση από τους ιδιώτες χρυσοφόρων δράσεων της Τ.Α.

 Να αποποιηθεί η κεντρική εξουσία πολλές από τις ευθύνες που έχει σήμερα και να τις μεταβιβάσει στους Δήμους και τις Περιφέρεις. Μεταξύ των υπηρεσιών που πρόκειται να περάσουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες είναι και η ΥΓΕΙΑ .

Σ΄ αυτό δυστυχώς συμφωνούν και μάλιστα το προτείνουν στην Κυβέρνηση οι Δήμαρχοι της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ( πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΚΕ).

Συντριπτικό θα είναι το «κάταγμα» που θα υποστούν οι Δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με την ένταξή τους στο σχέδιο «Καλλικράτης». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στις πλάτες των Δήμων θα μεταφερθούν από το Υπουργείο Υγείας 200 Κέντρα Υγείας και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ. Επίσης στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία και στην Κεντρική διοίκηση θα μείνουν κοντά στα 50 όσα δηλαδή έχουν πάνω από 400 κρεβάτια, τα 7 πανεπιστημιακά και τα 11 του ειδικού καθεστώτος.

Η επιλογή αυτή – ιδιαίτερα στα νοσοκομεία – κρύβει επικίνδυνες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Υγείας, η χρηματοδότηση και άρα η επιβίωση , η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ θα εξαρτώνται από τους πόρους που ο Δήμος ή η Περιφέρεια θα «αντέχει».

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας,
η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της για την αντιδραστική αυτή αλλαγή, έχει συμπαραστάτες τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου ( Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ ) και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΣΕ ΑΔΕΔΥ .
Από κοντά και οι Δήμαρχοι της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης, περιορίζοντας το ενδιαφέρον τους μόνο στο ζήτημα του χωροταξικού, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο του « Καλλικράτη ».

Το ΠΑΜΕ Υγειονομικών είναι αντίθετο με το αντιδραστικό περιεχόμενο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει κάθε προσπάθεια μεταφοράς των μονάδων Υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες .

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ότι η ΥΓΕΙΑ πρέπει να παραμείνει στην ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, για να εξασφαλίζεται η ΕΝΙΑΙΑ εφαρμογή της σε όλους και να έχει πραγματικό ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα.



Το ΠΑΜΕ

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας σε επαγρύπνηση. Να μην επιτρέψουν να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει στην Υγεία ο «Καλλικράτης». Να μην εγκλωβιστούν σε μια συζήτηση για το χωροταξικό, πώς θα είναι τα νέα σχήματα, πού θα είναι η έδρα του Δήμου κλπ. Μια τέτοια συζήτηση ρίχνει στάχτη στα μάτια για να κρύψει το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο του «Καλλικράτη».

Τους καλεί ακόμα να βγάλουν και από αυτήν την υπόθεση πολιτικά συμπεράσματα. Να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις ( πολιτικές, συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές ) που συναινούν, στηρίζουν και προωθούν «τον Καλλικράτη» με το αντιδραστικό του περιεχόμενο.

ΥΓ Την Δευτέρα 22 Μάρτη και ώρα 12.00΄
αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Διδ-χου
και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.
15/3/2010