Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΥ 24-29 Ιανουαρίου, εβδομάδα αγώνων των αγροτών

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Π.Α.ΣΥ)
Γραμματεία Έβρου


ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η ΠΑΣΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ , ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ, ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 -29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Νέα, και πολύ σκληρά αντιαγροτικά μέτρα «φέρνει» το 2011

Χρονιά νέων, σκληρών μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι το 2011. Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα, που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αλλά και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.
Στο νέο χρόνο που ξεκίνησε οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δουν τις εμπορικές τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται, τις επιδοτήσεις να «ψαλιδίζονται» ή και να κόβονται εντελώς, το, ήδη, υψηλό κόστος παραγωγής ν' ανεβαίνει κι άλλο, με αποτέλεσμα το, έτσι κι αλλιώς, πενιχρό το εισόδημά τους να υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση.
Νέα βάρη
-- Οι τιμές παραγωγού θα μειωθούν και για τα λίγα γεωργικά προϊόντα (π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι), που, τη χρονιά που πέρασε, είχαν κάπως καλύτερες τιμές, λόγω καιρικών και άλλων συγκυριών, ενώ στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν πέρσι ή και ακόμα παρακάτω θα είναι οι τιμές σε πολλά άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως σιτηρά, γάλα, κρέας κ.ά.
-- Οι επιδοτήσεις θα είναι λιγότερες, καθώς:
α) Συνεχίζονται και αυξάνονται οι προγραμματισμένες χρονιάτικες περικοπές στην ετήσια ενιαία ενίσχυση κι επιβάλλονται κι άλλες, όπως η παρακράτηση 3% στους αγρότες που δεν έχουν εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ στον οποίο ανήκουν και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».
β) Κόβονται κι άλλο οι επιδοτήσεις από τους καπνοπαραγωγούς και δεν τους επιστρέφονται στο ακέραιο τα χρήματα από το 50% των επιδοτήσεων που κόπηκαν από πέρσι.
γ) Στο πλαίσιο του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που μπαίνει σε εφαρμογή, αποκλείονται παντελώς από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις πάνω από 170.000 μικροκαλλιεργητές - μικροπαραγωγοί που θεωρούνται σαν «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
-- Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, με την επιβολή των πρόσθετων οικονομικών μέτρων, όπως:
1. Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις τιμές πολλών από τα οποία (π.χ., ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά.) έγιναν μεγάλες αυξήσεις το 2010.
2. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου.
3. Αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ και για ασφάλιση των προϊόντων στον ΕΛΓΑ.

4. Αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ.
5. «Χαράτσι» για την ανανέωση των αδειών στις γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται και τοποθέτηση υδρόμετρων στις πομόνες άρδευσης.
6. Καταβολή 5 ευρώ για κάθε ζώο στο οποίο γίνεται ηλεκτρονική σήμανση.
7. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην αγροτική γη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών, καθώς και στις πληρωμές σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.
8. Ένταξη των αγροτών στην περαίωση.
9. Υποχρέωση των παραγωγών που πουλούν στις λαϊκές αγορές να βάλουν ταμειακές μηχανές.
10. «Χαράτσι» για τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Βεβαίως, οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να σηκώσουν και όλα τα άλλα βάρη που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα στα λαϊκά στρώματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στα διόδια των εθνικών οδών, στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, τα «νέα χαράτσια» για την είσοδο και για εξετάσεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, τα πρόσθετα έξοδα (φροντιστήρια, αγορά βιβλίων κλπ.), για την κατ' όνομα «δωρεάν» Παιδεία κ.ά.

Η προοπτική
Αυτά τα «άγρια» νέα μέτρα δεν μπορούν να τα αντέξουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που εδώ και δεκαετίες δέχονται σφοδρή επίθεση από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κι έχουν, πλέον, φτάσει στο «αμήν» και στο «μη παρέκει». Τα χρέη τους στην Αγροτική Τράπεζα είναι τεράστια και πολλοί απειλούνται με κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φουντώνει την ανεργία, δεν υπάρχει, πια, η δυνατότητα που είχαν παλιότερα να κάνουν κι άλλη δουλειά (π.χ., κάποια μεροκάματα στην οικοδομή ή σε άλλη εργασία, λειτουργία ενός μικρομάγαζου στο χωριό κ.ά.), για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους και να ζουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους.
Για να μπορέσουν, λοιπόν, να κρατήσουν τη γη τους και να παραμένουν στον τόπο τους, άλλη επιλογή δεν έχουν παρά ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Για τη σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς πρέπει να ενδιαφέρονται τα μέγιστα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού, αν «φύγουν από τη μέση» οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και αναλάβουν, εξ ολοκλήρου, την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων τα μονοπώλια, θα ενταθούν τα διατροφικά προβλήματα του λαού, θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές για τον καταναλωτή και θα υποβαθμιστεί παραπέρα η ποιότητα των προϊόντων (διοξίνες, μεταλλαγμένα κλπ.).
Απ' αυτή την άποψη οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών χρειάζεται να σταθούν ενεργοί συμπαραστάτες στους αγώνες επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, συμβάλλοντας όλοι μαζί στη διαμόρφωση και συγκρότηση ενός κοινού, αγωνιστικού λαϊκού μετώπου που δε θα οργανώνει απλώς τη λαϊκή αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, αλλά θα περνάει στην αντεπίθεση, παλεύοντας για να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια του λαού.
Να βγουν, μαζικά και δυναμικά, στον αγώνα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η προοπτική σωτηρίας από το ξεκλήρισμα κι ενός καλύτερου μέλλοντος βρίσκεται στην πρότασή της για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα συντελείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας από τη λαϊκή εξουσία, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει καλό εισόδημα στους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.
Οι άμεσες διεκδικήσεις
Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους να διεκδικήσουν:
• Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
• Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.
• Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.
• Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.
• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.
• Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
• Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
• Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».
• Οχι στη μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
• Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.
• ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).
• Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.
• Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.
• Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς - κτηνοτρόφους.
• Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
• Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Γενάρης 2011