Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Για την νοσηρή κατάσταση στο ποδόσφαιρο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
για την νοσηρή κατάσταση στο ποδόσφαιρο


Το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμμοριών τους, του στοιχήματος και των κυκλωμάτων είναι ένα πτώμα που βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη. Δεν μπορεί να εξυγιανθεί, θέλει γκρέμισμα από τα θεμέλια και φτιάξιμο από την αρχή σε εντελώς νέα βάση. Οι συνδημιουργοί και συνυπεύθυνοι προσπαθούν να το μακιγιάρουν να κρύψουν το ολοκληρωτικό σάπισμά του. Οι αθλιότητες του τελικού κυπέλου αποτελούν μόνο μια εκδήλωση. Αυτό το τέρας το ανέπτυξαν βήμα το βήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μαζί με τα διάφορα θεσμικά όργανα, τους επιχειρηματίες και την UEFA. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως ισχυρίζονται. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια, είναι γνωρίσματα που επικρατούν παντού στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Όπου την βία την έχουν «βγάλει» για λόγους κέρδους έξω από το γήπεδο, αυτή υπάρχει και εκφράζεται στις πλατείες και στις γειτονιές. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε περιγράψει και προειδοποιήσει για τις βλαβερές συνέπειες που είχε η πολιτική παράδοσης του ποδοσφαίρου στα χέρια των επιχειρηματιών και τη σύνδεση του με το στοίχημα.
Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, το λαό και τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί και να μην παγιδευτεί από την προσπάθεια να του εμφανίσουν τα αποτελέσματα ως αιτίες. Αυτό που χρειάζεται και που η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα δεν θέλουν να κάνουν, είναι η κατάργηση των ΠΑΕ, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Καμία χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη των ΠΑΕ στο δημόσιο, άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και σε άλλα παιχνίδια τζόγου. Να ενισχυθεί σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός στα σχολεία και στις γειτονιές.
Για να αποτελεί το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δικαίωμα της νεολαίας και του λαού χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία προς όφελός του λαού και σε βάρος των επιχειρηματικών ομίλων.

02/05/11