Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αναδιμοσίευση από τον Ριζοσπάστη - Για το Δημοψήφισμα παγίδα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Παγίδα χειραγώγησης του λαού
Πρώτη έγκριση του σχεδίου νόμου, που ετοιμάζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Το προσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια - με τις όποιες αλλαγές και προσθήκες - θα ξαναέρθει για τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο ή το αργότερο στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Στο περιεχόμενό του το προσχέδιο περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δύο τύποι δημοψηφισμάτων: Δημοψηφίσματα για «κρίσιμο εθνικό θέμα » και δημοψηφίσματα για ψηφισμένο νομοσχέδιο, δηλαδή, για νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η Βουλή αλλά δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να καταστεί νόμος του κράτους. Το προσχέδιο νόμου διευρύνει την έννοια «κρίσιμο εθνικό θέμα», ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής - όπως ισχύει μέχρι σήμερα - αλλά και «ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα». Πάντως, για δημοσιονομικά ζητήματα το ισχύον Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα θα γίνονται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια με απόφαση της Βουλής. Αυτά τα δημοψηφίσματα θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση (δεν θα την δεσμεύουν στις αποφάσεις της). Τα δημοψηφίσματα για ψηφισμένα νομοσχέδια θα γίνονται με πρόταση των 2/5 της Βουλής και απόφαση των 3/5 αυτής (Συνταγματική αναθεώρηση του '85). Το αποτέλεσμα αυτών των δημοψηφισμάτων θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση και τη Βουλή με την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος είναι «τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση - όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός - θα προχωρήσει, μέσα στο Φθινόπωρο, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα τις αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει στο πολιτικό σύστημα (εκλογικός νόμος, χρηματοδότηση κομμάτων, μείωση του αριθμού των βουλευτών, θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων κ.λπ.). Στόχος του δημοψηφίσματος αυτού είναι να δοθεί «δημοκρατική πιστοποίηση» σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, να εγκλωβιστεί ο λαός στο πλαίσιο της παραπλανητικής κυρίαρχης προπαγάνδας ότι για τη σημερινή του κατάσταση ο μόνος που ευθύνεται είναι η κακή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και φυσικά να απορροφηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Το τέχνασμα του δημοψηφίσματος που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη όλου του αστικού κόσμου, είναι παγίδα με την οποία επιχειρείται να υφαρπαγεί η συναίνεση των λαϊκών δυνάμεων στα βάρβαρα μέτρα που έρχονται. Ταυτόχρονα, αποτελεί προσπάθεια να πειστούν λαϊκοί άνθρωποι ότι δήθεν συμμετέχουν στις αποφάσεις όταν είναι γνωστό ότι η αστική τάξη και οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί της σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα δημοψηφίσματα για να κοιμίσουν τους εργαζόμενους και να τους οδηγήσουν στους δήθεν μονοδρόμους, που βέβαια βολεύουν το κεφάλαιο. Στο χέρι των λαϊκών δυνάμεων είναι να ακυρώσουν στην πράξη αυτά τα σχέδια και με την οργάνωσή τους και την όξυνση της ταξικής πάλης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να συγκρουστούν και να παλέψουν για ριζικές αλλαγές προς όφελός τους.