Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Για τα λουτρά των Ελευθερών




ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Χ. ΠΟΤΟΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. (15-01-12) ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ.

Πραγματικά τα λουτρά ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ «αποτελούν έναν τοπικό πλουτοπαραγωγικό πόρο ο οποίος εν δυνάμει μπορεί να εξελιχτεί σε πόλο ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας και βεληνεκούς». Πραγματικά «μπορούν και πρέπει – δεδομένης και της άνθησης που γνωρίζει διεθνώς ο ιαματικός τουρισμός - να αναδειχθούν σε παράγοντα προώθησης της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».Πραγματικά τα λουτρά ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ πρέπει να έχουν «σκοπό την παροχή υπηρεσιών ιατρικής αποκατάστασης και ιαματικού τουρισμού υψηλού επιπέδου».
Με ποιο όμως τρόπο θα γίνουν πραγματικότητα όλα τα παραπάνω; Με την «εκμίσθωση» μας λέτε εσείς, συμπολίτευση – μείζονα αντιπολίτευση (ξεπούλημα λέμε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, σημασία έχει που καταλήγεις με την πολιτική σου και όχι πως την ονομάζεις).
Βέβαια χρειάζεται να πούμε ότι το κράτος, αυτό το κράτος, το συγκεκριμένο, σας παραχώρησε τη χρήση των λουτρών και εσείς, χρόνια τώρα, δεν καταφέρατε να κάνετε τίποτε και ευθαρσώς δηλώνετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε, παραιτείστε, σηκώνετε τα χέρια, δηλώνετε τουλάχιστον ανεπαρκείς να διαχειρισθείτε μια τόσο σημαντική πηγή πλούτου και παροχή ιατρικής φροντίδας στην περιοχή και θέλετε να την παραδώσετε στα χέρια ιδιώτη που το μόνο στόχο που θα έχει θα ’ναι το κέρδος.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ιαματικά λουτρά θα γίνουν εμπόρευμα και η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα ενταχθεί στην ιδιωτικο-οικονομική επιχειρηματική δραστηριότητα και ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να ακριβοπληρώσει προκειμένου να μπορέσει να αναπληρώσει λίγες απ' τις χαμένες του δυνάμεις, να τύχει της ανακούφισης των λουτρών και της θεραπευτικής τους χρήσης.
Καμιά ανάπτυξη και όφελος δεν θα φέρει στο τόπο και στους κατοίκους της περιοχής, μια τέτοια λύση.

Υπάρχει λύση - τι προτείνουμε
Ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε αγρότης, ο κάθε συνταξιούχος δικαιούται να απολαύσει στις καλύτερες συνθήκες τα λουτρά που τον ξεκουράζουν και συμβάλλουν στη θεραπεία του ενώ από την άλλη, το κράτος που δεκαετίες ολόκληρες τους φορολογεί, βαρύτερα από κάθε κεφαλαιοκράτη, οφείλει να τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα, αυτό το δικαίωμα, δωρεάν, στις πιο καλές εγκαταστάσεις και με τις πιο ολοκληρωμένες λουτρικές υπηρεσίες.
Προτάσεις - στόχοι πάλης
• Η διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των λουτρών.
• Η ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησής τους (επενδύσεις σε υποδομές - λειτουργικές δαπάνες για συντήρηση εγκαταστάσεων και απασχόληση απαραίτητου προσωπικού).
• Η κατάρτιση σχεδίων ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
• Σε συνεργασία με την ΤΑ (Δήμο Παγγαίου), χωρίς να δημιουργούνται υποχρεώσεις για το Δήμο και να αλλοιώνεται το περιβάλλον, μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν την κατασκευή έργων ικανών για: - επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας των λουτρών. Προσέλκυση παραθεριστών μέσω της παροχής καλών υπηρεσιών και ευχάριστης διαμονής. Συνδυασμό άλλων δραστηριοτήτων (αθλητική προετοιμασία, αποκατάσταση τραυματιών κλπ).
• Στήριξη με καλές υγειονομικές υπηρεσίες και άρτια ιατρική παρακολούθηση.
• Βασικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει τις εγκαταστάσεις, που πρέπει να είναι επαρκές, μόνιμο στη βασική του σύνθεση, συνεχώς επιμορφώμενο, που θα προσλαμβάνεται με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, με 8ωρη, 5ήμερη απασχόληση σε υγιεινές συνθήκες καλά αμειβόμενης απασχόλησης.

Για να γίνουν όμως τα λουτρά Ελευθερών χώρος όπου οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι άνεργοι, θα μπορούν να απολαμβάνουν τις ιαματικές τους ιδιότητες, χρειάζεται μια άλλη πολιτική με άλλη εξουσία όπου η αναψυχή και η ξεκούρασή τους, δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό που θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος, το οποίο όταν πρόκειται για την ανακούφιση των λαϊκών αναγκών δεν έχει χρήματα, ενώ για τις τράπεζες έχει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ.
Κομοτηνή 15-2-12

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ