Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 18/9/2014 -- E.Ε - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ζητάνε από τους αγρότες να επιστρέψουν τις ενισχύσεις του 2009


 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 
Ωμός εκβιασμός για τα 424 εκ. ευρώ που δόθηκαν τότε κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων

Ενα ακόμα μέτρο, που συντελεί στο βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, παίρνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ετοιμάζεται να υλοποιήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από τους Ελληνες αγρότες να δώσουν πίσω τις ενισχύσεις που απέσπασαν το 2009, με τη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίησή τους.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ενισχύσεις που δόθηκαν τότε, μέσω του ΕΛΓΑ, δεν ήταν σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία και πρέπει να ανακτηθούν εντόκως. Το συνολικό ποσό που ζητάει από τους αγρότες, ανέρχεται στα 424,8 εκ. ευρώ, με το ενδεχόμενο να μειωθεί κατά 75,3 εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν έχουν δοθεί ενισχύσεις τύπου «de minimis» στους αγρότες για 3 χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι το Γενάρη του 2009, ενώ χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές ήταν με τα τρακτέρ στους δρόμους, ο τότε υπουργός Γεωργίας, Σωτ. Χατζηγάκης, ανακοίνωσε ότι με εντολή του τότε πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, θα δοθούν άμεσα στους αγρότες ενισχύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, συνολικού ύψους 430 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, με συνέπεια να μειωθεί πολύ το αγροτικό εισόδημα.

Για το βαμβάκι, οι ενισχύσεις θα ήταν 75 εκ. ευρώ (40 ευρώ το στρέμμα), για το καλαμπόκι και τα σιτηρά 100 εκ. ευρώ, για το λάδι και τις ελιές 50 εκ. ευρώ, για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα σπαράγγια 100 εκ. ευρώ. Αλλα 75 εκ. ευρώ θα δίνονταν στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού ως έκτακτη ενίσχυση, ενώ θα αυξανόταν κατά 40% η επιστροφή του Φόρου Ειδικής Κατανάλωσης Πετρελαίου για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που θα εισέπρατταν 120 εκ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι από τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, υπήρξαν τότε πολλές αντιδράσεις για τον τρόπο που δόθηκαν οι ενισχύσεις, καταγγέλλοντας ότι τα πολλά τα πήραν οι μεγάλοι και λίγα μοιράστηκαν στους μικρούς...

Τα ζητάνε πίσω...

Προχτές, σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, αναφέρεται ότι «η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μιας κρατικής ενίσχυσης, υποχρεώνει το κράτος - μέλος που την έχει χορηγήσει, να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης, εντός ταχθείσης προθεσμίας».

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητήσει άλλη προθεσμία, τα χρήματα από τους αγρότες θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος μέχρι τα τέλη Νοέμβρη 2014, δεδομένου ότι η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει περίοδο 4 μηνών για την ανάκτηση των σχετικών ποσών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (εκδόθηκε στις 16 Ιούλη).

Αν οι αγρότες δεν υλοποιήσουν την απόφαση ΕΕ - κυβέρνησης, αρνούμενοι να δώσουν πίσω τα χρήματα που τους ζητούν, τότε θα αποκλειστούν από κάθε είδους ενίσχυση. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο Χαρδούβελη, «μόνο εφόσον δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι πιθανή η έκδοση καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων (αγροτών) που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».

Σπρωξιά στον Καιάδα

Επιβεβαιώνοντας την αντιαγροτική τους πολιτική, ΕΕ και κυβέρνηση ζητούν από τους μικρομεσαίους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα που απέσπασαν με αγώνες πριν από πέντε χρόνια, για αναπλήρωση μέρους της μεγάλης απώλειας εισοδήματος που είχαν υποστεί.

Τους ζητούν να πληρώσουν ένα ακόμα «μπουγιουρντί», σε μια περίοδο που το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί και δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, όπως τα φάρμακα και το φαΐ. Βασική αιτία είναι η εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που θα γίνει ακόμα χειρότερη με την αναθεώρηση για το 2015 - 2020. Οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές και οι επιδοτήσεις έχουν πετσοκοπεί - πρόσφατα κόπηκαν δραστικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να πληρώσουν κι άλλα πολλά, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τα υπέρογκα ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, οι τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα και στα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές), τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αδειοδοτήσεις των αρδευτικών γεωτρήσεων, τις νομιμοποιήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων κ.ά.

Ολα αυτά, ούτε τυχαία είναι, ούτε συγκυριακά. Εντάσσονται στη γενικότερη στόχευση για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επχειρηματιών. Το νέο μέτρο είναι μια ακόμα σπρωξιά στον Καιάδα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Αποδεικνύει, ταυτόχρονα, ότι η ικανοποίηση κάποιων οικονομικών αιτημάτων, κάτω από την αγωνιστική πίεση των αγροτών, δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται να δυναμώνει διαρκώς η σύγκρουση με τον πυρήνα της στρατηγικής που υπηρετούν η ΕΕ και τα κόμματά της.