Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ανησυχίες των κατοίκων των οικισμών της Δημοτικής Ενοτητας Ορφέα - Δήμου Σουφλίου για το νερό που πίνουν


           Τομεακή Οργάνωση Έβρου  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τις ανησυχίες των κατοίκων  οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα   του Δήμου Σουφλίου για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Το τελευταίο διάστημα στελέχη του ΚΚΕ, στις περιοδείες που πραγματοποιούν σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα   γίνονται αποδέκτες της αυξημένης ανησυχίας των κατοίκων μεγάλου αριθμού οικισμών  (Αγριάνης,  Πρωτοκκλησίου,  Μαυροκκλησίου , Κορύμβου, Μικρού  Δερείου ) σχετικά με  την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού.

Είναι γεγονός ότι μεγάλο τμήμα οικισμών του ορεινού όγκου υδρεύεται από ατομικές πηγές με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα μικρό ή  μεγάλο έργο βελτίωσης των υποδομών που αφορούν την ύδρευση  (π.χ κατασκευή γεωτρήσεων στον ορεινό όγκο, αντικαταστάσεις υφιστάμενων  δικτύων, καθαρισμός  δεξαμενών, τοποθέτηση  χλωριωτήρων κλπ).

Η κατάσταση αυτή έχει επιβαρυνθεί με την εφαρμογή  της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ  που συνεχώς περιορίζουν τους πόρους   που προορίζονται για τους δήμους.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση  η Δημοτική αρχή, η οποία έχει διαχρονικά την ευθύνη για την κατάσταση στην περιοχή,  οφείλει να ενημερώσει  τους κατοίκους για τα αποτελέσματα των τελευταίων δειγματικών ελέγχων  για την ποιότητα του νερού.  Η συχνή μάλιστα παρουσία    της αρμόδιας υπηρεσίας στην περιοχή επιτείνει τις ανησυχίες των κατοίκων.

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του  ΚΚΕ συμμερίζεται τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων  και θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την απαίτησή τους να ενημερωθούν  για την ποιότητα του νερού που πίνουν και να έχουν πρόσβαση σε υγιεινό και επαρκή  σε ποσότητα νερό. Γι’ αυτό και :
Ø  Καλεί  το Δήμο Σουφλίου να ανακοινώσει, όπως οφείλει, τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχει στη διάθεσή του και στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα να λάβει κάθε απαραίτητο κι αναγκαίο μέτρο για την εξάλειψή του.
Ø Καλεί ακόμα  Κυβέρνηση , Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες  να παρέμβουν και να λάβουν κατά προτεραιότητα  κάθε  μέτρο στην κατεύθυνση  εξεύρεσης μιας μόνιμης και οριστικής λύσης , αναλογιζόμενοι ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. 
5/9/2014