Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

To υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΑΣΕ στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ




Ομοσπονδία Αγροτικών  Συλλόγων Έβρου

«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

 
                                                                                                                   ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ

2 Ιουνίου 2015


Το υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Έβρου  και τα αιτήματά  για την επίλυσή τους, που κατέθεσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και στη σύσκεψη του Σουφλίου 2/6/2015,  ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου « Η ΕΝΟΤΗΤΑ»  Γιάννης Μαργαριτίδης: 

«Κύριε Πρόεδρε

 οι καλλιέργειες στον  Έβρο την φετινή χρονιά έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές-ζημιές που ξεκίνησαν από τον Οκτώμβρη με τις έντονες βροχοπτώσεις και συνεχίστηκαν με τις επαναλαμβανόμενες πλημύρες.  Πάνω από 300000 στρέμματα έχουν πληγεί.

Οι ανησυχίες και τα ερωτήματα που υπάρχουν από τους παραγωγούς της περιοχής μας είναι αν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε ζωϊκο, φυτικό κεφάλαιο, υποδομές, μηχανήματα, εργαλεία.

Ζητάμε

-Να ανακοινωθεί  άμεσα στους παραγωγούς η αποτίμηση των ζημιών

-Να αποζημιωθούν όλα τα αγροτεμάχια που ήταν καλλιεργημένα από τον ΕΛΓΑ και πλημμύρησαν, όπως ΜΗΔΙΚΗ, ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΙΕΣ κλπ

-Έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ όπως και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων τουλάχιστον μέσα σε ένα εξάμηνο από την αναγγελία της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ

-Σε  όλους τους αγρότες οι οποίοι λόγων των πλημυρών δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχιά τους να τους καταβληθεί απώλεια εισοδήματος που θα προκύψει για τον καθένα  στην βάση της δήλωσης καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

-Να ληφθεί μέριμνα για τα αγροτεμάχια που σπάρθηκαν όψιμα και αντικειμενικά θα υπάρχει απώλεια σοδιάς λόγο οψίμησης της καλλιέργειας

-Να αποσταλούν άμεσα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ύψος των ζημιών των Βαμβακοπαραγωγών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και οι οποίοι δεν κάλυψαν το πλαφόν λόγω αυτών των φαινομένων,  για να τους καταβληθεί η ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

-Οι εισφορές των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ για ορισμένες καλλιέργειες είναι απαράδεκτα υψηλές που δεν αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Όπως ΜΗΔΙΚΗ –ΞΗΡΙΚΗ που η εισφορά είναι 7, 2 ευρώ το στρέμμα, έχοντας υπόψη ότι ο παραγωγός συνήθως κάνει δύο κοπές.

-Με βάση το σημερινό θεσμικό πλαίσιο: Να μην παρακρατείται το 15% της εισφοράς των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ. Να υπάρχει αποζημίωση για το 100% του ύψους  της ζημιάς και όχι για το 80% όπως συμβαίνει τώρα. Τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ να καλύπτονται  από το Κράτος. Να καταργηθεί τα πλαφόν στην κτηνοτροφία που υπάρχουν τόσο για τις εισφορές (750 ευρώ το ανώτερο) όσο και των αποζημιώσεων (75.000 το ανώτερο).

·         ΕΛΓΑ,  Δημόσιος Κρατικός φορέας  που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στο φυτικό, ζωϊκό κεφάλαιο και τις υποδομές, από όλες τις θεομηνίες και καταστροφές ».

Για την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου

«Η ΕΝΟΤΗΤΑ» 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μαργαριτίδης Γιάννης