Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΚΟΜΟΤΗΝΗ - "Eφυγε" ο σ. Θανάσης Θεοδοσιάδης


«Εφυγε» ο σ. Θανάσης Θεοδοσιάδης

 

Αύριο στις 6 μ.μ. στους Προσκυνητές Ροδόπης η πολιτική κηδεία του

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=496027


Σε ηλικία 88 ετών «έφυγε» χτες από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής σ. Θανάσης Θεοδοσιάδης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στους Προσκυνητές Ροδόπης και θα είναι πολιτική.

Για το θάνατο του σ. Θ. Θεοδοσιάδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή σ. Θανάση Θεοδοσιάδη, που "έφυγε" σήμερα από τη ζωή.

Ο σ. Θεοδοσιάδης γεννήθηκε το 1927, στους Προσκυνητές Κομοτηνής, παιδί αγροτικής οικογένειας. Και ο ίδιος εργάστηκε ως εργατοαγρότης.

Ο σ. Θεοδοσιάδης οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ την Ανοιξη του 1944, όταν δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας της στο χωριό του. Τον Σεπτέμβρη του 1944, με την απελευθέρωση της περιοχής και το άνοιγμα των σχολείων πήγε Γυμνάσιο στην Κομοτηνή και εντάχθηκε επίσης στις γραμμές της ΕΠΟΝ Γυμνασίου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κομοτηνής το 1947, τον ίδιο χρόνο πέτυχε με εξετάσεις την εισαγωγή του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κομοτηνής, αλλά δεν έγινε δεκτός "λόγω φρονημάτων".

Ο σ. Θεοδοσιάδης είχε ενεργό ρόλο στη συγκρότηση οργάνωσης της ΕΔΑ στη Ροδόπη, συμμετείχε στις διαδικασίες της Α΄ Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και εκλέχτηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης. Στη συνέχεια, ορίστηκε γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νεολαίας ΕΔΑ.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1958 ο σ. Θεοδοσιάδης συνελήφθη και προφυλακίστηκε για δυο μήνες. Με την αποφυλάκισή του εκτοπίστηκε στον Αη Στράτη, όπου κρατήθηκε μέχρι τη διάλυση του στρατοπέδου το 1962. Είχε επίσης προφυλακιστεί ως "υποκινητής κινητοποιήσεων" άλλες δυο φορές για την αγωνιστική δράση του το διάστημα 1955 - 1958.

Με την επιστροφή του στην Κομοτηνή από την εξορία ο σ. Θεοδοσιάδης δουλεύει στη Γραμματεία της ΝΕ Ροδόπης της ΕΔΑ και στο Β' Συνέδριο της ΕΔΑ, το Δεκέμβρη του 1962, εκλέγεται μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΕΔΑ εκλέχτηκε μέλος του Κεντρικού της Συμβουλίου, όπου παρέμεινε μέχρι τη συγχώνευση της οργάνωσης με τη Νεολαία Λαμπράκη.

Ο σ. Θανάσης Θεοδοσιάδης γίνεται μέλος του ΚΚΕ τον Ιούνη του 1965.

Με την πρώτη μέρα της απριλιανής χούντας ο σ. Θεοδοσιάδης συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στα Γιούρα, στη συνέχεια στο Παρθένι της Λέρου, στις φυλακές Αβέρωφ και Αίγινας. Απολύθηκε τον Απρίλη του 1971 από τις φυλακές του Ωρωπού. Επέστρεψε στην Κομοτηνή και βιοπόρισε εργαζόμενος σε εργολάβο δημοσίων έργων, μέχρι τον Μάη του 1973, οπότε περνάει στην παράνομη δουλειά. Παίρνει μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, επίσης και στο 10ο Συνέδριο, ενώ στο 11ο Συνέδριο εκλέγεται στην Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή.

Δούλεψε δραστήρια στο αγροτικό - συνδικαλιστικό κίνημα για πολλά χρόνια, ήταν μέλος του Αγροτικού Συλλόγου και των Συνεταιρισμών της περιοχής του και εκλέχτηκε και στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Επίσης, ήταν υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΚΚΕ από τις εκλογές του 1974 και για μια 20ετία.

Ο σ. Θεοδοσιάδης ανέλαβε σειρά υπεύθυνων κομματικών χρεώσεων, όλα αυτά τα χρόνια, στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης και την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του με συνέπεια, αγωνιστικότητα και σεμνότητα τίμησε την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του. Στήριξε το Κόμμα στη δύσκολη περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών του 1989 - 1991 και αγωνίστηκε ενάντια στην οπορτουνιστική - φραξιονιστική δράση που εκδηλώθηκε στο ΚΚΕ. Δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για τις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συντρόφους και τους οικείους του σ. Θανάση Θεοδοσιάδη