Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Για τις πυρκαγιές στη Θάσο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΑΜ-Θ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
Η τεράστια σε έκταση πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα Σαββάτου 10 Σεπτέμβρη στην Θάσο, αποτελεί τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού του νησιού.
Καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, ζωικό κεφάλαιο. Εκκενώθηκαν χωριά, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, υπήρξαν τραυματισμοί πυροσβεστών και πολιτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στους μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους και τον τουρισμό του νησιού.
Η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι ο ηθικός αυτουργός για την τεράστια καταστροφή που γνώρισε το νησί, την μεγαλύτερη των τελευταίων 50 χρόνων.
Πολιτική που στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περικοπών δημοσίων δαπανών από κοινωνική πολιτική, αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Είναι χαρακτηριστικός ο αποδεκατισμός που υπάρχει τόσο στο πυροσβεστικό σώμα, ελάχιστοι άνδρες, ελάχιστα και πεπαλαιωμένα μηχανήματα, όσο και στην δασική υπηρεσία στο νησί. Παράλληλα ανύπαρκτα είναι και τα έργα υποδομής, όπως αντιπυρικές ζώνες, ελλείψεις σε κρουνούς, άνοιγμα δασικών και αγροτικών δρόμων, καθαρισμός των δασικών εκτάσεων.
Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή του νησιού η οποία δεν έχει σε πρώτη γραμμή έργα υποδομής, δεν διεκδικεί κονδύλια για την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Υπηρετεί στην ουσία την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Το ΚΚΕ εδώ και καιρό προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή τόσο την σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων.
Η περιοδεία του πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν.
Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει, από τον λαό της Θάσου, για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Από υποσχέσεις και λόγια συμπόνιας χορτάσαμε. Η προστασία του δασικού πλούτου, τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών πρέπει να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των σωματείων του νησιού.
Να γίνουν υπόθεση κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, φτωχού αγρότη, ανέργου, συνταξιούχων, της νεολαίας.
Να απατήσουμε εδώ και τώρα:
* Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους. Άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης.
* Άμεση καταγραφή των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπιτιών και οικιακών συσκευών. Αποζημίωση στο 100% από το κράτος.
* Άμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας-πυρόσβεσης. Ενίσχυση του υπάρχοντος πυροσβεστικού σταθμού και του δασαρχείου με άνδρες και μηχανήματα. Δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού.
* Άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Έργα για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τοποθέτηση κρουνών. Καθαρισμός δασικών και αγροτικών δρόμων. Άμεση και δραστική χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων και την συντήρηση τους.
* Απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ Ετήσια απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων, σε όλους όσους υπέστησαν ζημιές.
* Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές.
* Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμός φραγμάτων, χειμάρρων κλπ) για την προστασία των χωριών αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δάσους.
Σήμερα προβάλει επιτακτικά από παντού η ανάγκη τα δάση, η γη, ο φυσικός πλούτος, οι υποδομές, να μην είναι εμπόρευμα, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Οι λαϊκές ανάγκες, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος θα είναι στο επίκεντρο μιας κεντρικά σχεδιασμένης ανάπτυξης, μια οικονομίας που θα λειτούργει με κριτήριο την κάλυψη τους.
Μόνο έτσι θα διατεθούν οι πόροι και οι δυνάμεις για να νοιώσει ο λαός προστατευμένος απέναντι σε φυσικές καταστροφές αλλά και σε κάθε εγκληματική επιχειρηματική δραστηριότητα που λυμαίνεται τον φυσικό πλούτο της χώρας.

ΚΑΒΑΛΑ 12/9/2016