Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Συνελήφθησαν Έλληνες στρατιωτικοί στην περιοχή των Καστανεών





Δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ένας ανθυπολοχαγός και ένας ΕΠΟΠ, συνελήφθησαν την Πέμπτη από τουρκική περίπολο, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή των Καστανιών του Εβρου, αφού φέρεται να βρέθηκαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σε τουρκικό έδαφος.
Το γεγονός γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το ΓΕΣ, σημειώνοντας επιπλέον ότι «για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».
Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου η τουρκική Εισαγγελία - μετά τις καταθέσεις που έδωσαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί - έδωσε εντολή για κράτησή τους και παραπομπή σε δίκη.
Πάντως, συγκεχυμένο παρέμενε το βράδυ της Παρασκευής το επίσημο κατηγορητήριο, με πηγές από το ελληνικό ΥΠΕΞ να σημειώνουν ότι έως αργά δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως. Ελληνικά ΜΜΕ νωρίτερα - σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν - έκαναν λόγο για κατηγορία «παράνομης εισόδου», ενώ τουρκικά ΜΜΕ, όπως π.χ. το κρατικό δίκτυο TRT, έκαναν αρχικά λόγο για κατηγορίες «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας» και «εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Παράλληλα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατασχέθηκαν και ερευνώνται από τις τουρκικές αρχές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Παρασκευής, σημείωσε ότι «είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».
Πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Ακαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».
Ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ακόμη «κατασκοπευτικά και συνωμοσιολογικά σενάρια» τα περί ενδεχόμενης ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας δεδομένου ότι περιστατικά κατά τα οποία Ελληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό - στρατιωτικό - επίπεδο.
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σημείωσε πως «η Ουάσιγκτον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», εκφράζοντας την ανησυχία του για μια «ακούσια αντιπαράθεση», όπως την χαρακτήρισε.

Επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας
Την Παρασκευή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Φ. Κουβέλη, για να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.
Ο Φ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.