Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες




ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Εσωτερικών,
Υποδομών και Μεταφορών,
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Π.Ε. Έβρου
O εφιάλτης των πλημμυρών, για άλλη μια χρονιά, ξαναχτύπησε τις παρέβριες περιοχές, τις κοιλάδες του Άρδα και του Ερυθροπόταμου, με τεράστιες τις καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ .
Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η ΠΕ Έβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική της θωράκιση είναι ανεπαρκής. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με τις δυνατότητες και τα μέσα εκείνης της εποχής και από τότε μόνο μπαλώματα. Τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.
Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι περισσότερα από 45.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από τα λασπόνερα, με κίνδυνο να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το πρόβλημα.
Ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα όποια καιρικά φαινόμενα, άλλωστε ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος, αλλά όλες διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να πραγματοποιούνται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και να γίνουν ο απαραίτητες αποκαταστάσεις και συντηρήσεις. Ευθύνες όμως έχει και Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση που χρόνια τώρα αποδέχονται αυτή την πολιτική και δεν διεκδικούν τα αναγκαία κονδύλια.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Έβρου και αυτή τη φορά θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα και από τα ΕΣΠΑ αφού και οι ευρωκοινωνικοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:
ü Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
ü Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
ü Να ολοκληρώσει ο ΕΛΓΑ άμεσα τις εκτιμήσεις και να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών στην παραγωγή, στη χαμένη παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες-κτηνοτρόφους των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
ü Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στην Π.Ε. Έβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.
Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής,
Γιάννης Δελής
Υ.Γ   Τη Δευτέρα  2 Απρίλη   τις απογευματινές ώρες  αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Έβρου  του ΚΚΕ , θα περιοδέψει στα χωριά Σοφικό , Πύθιο,  Πετράδες,  Ισαάκιο,  Πραγγί και θα ενημερώσει τους αγρότες για την κοινοβουλευτική παρέμβαση των Βουλευτών  Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή  προς τους  Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων,  για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.