Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΚΚΕ : ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για τις τραγικές συνθήκες στο ΚΥΤ Φυλακίου - Ορεστιάδας



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Θέμα: Για τις τραγικές συνθήκες στο ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας.
Τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Φυλακίου Ορεστιάδας διαπιστώθηκαν κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.
Η αύξηση των αφίξεων προσφύγων-μεταναστών από τον Έβρο έχει ως αποτέλεσμα να έχουν συνωστιστεί στο συγκεκριμένο ΚΥΤ μέχρι και διπλάσιοι άνθρωποι συγκριτικά με τη χωρητικότητά του, σε εγκαταστάσεις απολύτως ακατάλληλες για ανθρώπους, με συρματοπλέγματα και λύματα παντού.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τα ανήλικα παιδιά, που αποτελούν το μισό αριθμό, με τα περισσότερα να είναι ασυνόδευτα. Τα παιδιά αναγκάζονται να ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες για 3-4 μήνες, μέχρι να βρεθεί κάποια ιδιωτική δομή να τα φιλοξενήσει, αφού και αυτή η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί στις ΜΚΟ και συγκεκριμένα τη «Μετάδραση», που διαθέτει στο συγκεκριμένο ΚΥΤ μόνο 3 άτομα.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι μεγάλες. Δεν επαρκούν οι 11 μόνιμοι και 28 συμβασιούχοι εργαζόμενοι των 560-800 ευρώ, που κάνουν διπλοβάρδιες και υφίστανται επίσης τις συνέπειες από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ. Δεν παρέχεται ιατρικοψυχολογική υποστήριξη, αφού δεν υπάρχει γιατρός, ψυχολόγος, ούτε κοινωνικός λειτουργός, καθώς οι συμβάσεις τους έληξαν το Φλεβάρη και δεν αντικαταστάθηκαν. Υπάρχουν μόνο δύο νοσοκόμες που έχουν προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για να καλύπτουν σε βάρδιες τις όποιες άμεσες ανάγκες προκύπτουν και να παραπέμπουν τα πιο σοβαρά περιστατικά στα Κέντρα Υγείας Διδυμότειχου και Ορεστιάδας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
* Τη δραστική βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής και καταγραφής, μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τους εργαζόμενους
* Τη μεταφορά, στη συνέχεια, των προσφύγων μεταναστών σε κατάλληλους και ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, που δεν θα βρίσκονται δίπλα στα σύνορα, ούτε θα επιβαρύνουν άλλες υπερπλήρεις δομές της Β. Ελλάδας, όπου θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και θα διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στη χώρα πραγματικού προορισμού τους.
Ο βουλευτής     Γιάννης Δελής