Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΚΚΕ
Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου

ΟΧΙ άλλοι νεκροί ή ακρωτηριασμένοι εργάτες
Μέτρα προστασίας , υγιεινής & ασφάλειας ΤΩΡΑ

Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στη Μάνδρα του Δήμου Ορφέα , όπου βρήκε το θάνατο ένας εργάτης μετανάστης από τη Βουλγαρία, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα με τον πιο τραγικό τρόπο, τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην προστασία, την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται και η εργατική τάξη θρηνεί όλο και περισσότερα θύματα.

Ηθικός αυτουργός και στο νέο έγκλημα είναι η πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου (Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) . Φέρνουν αποκλειστικά την ευθύνη για την ανυπαρξία πραγματικού κρατικού ελέγχου σχετικά με την εργοδοτική ευθύνη και την ουσιαστική εφαρμογή του κεκτημένου νομοθετικού πλαισίου . Η πολιτική τους κάνει πλάτες στους εργοδότες, που αποθρασυνόμενοι προκλητικά παραβιάζουν ακόμα και την υφιστάμενη νομοθεσία, εντατικοποιούν την εργασία, γενικεύουν την ανασφάλιστη εργασία .
Όλα αυτά και «εν ονόματι του κέρδους» πολλές φορές οι εργαζόμενοι τα πληρώνουν με τη ίδια τη ζωή τους.

Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ που μπροστά σ’ αυτήν την πολιτική «σφυρίζουν αδιάφορα».


Η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου του ΚΚΕ

 Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας που «ευαγγελίζονται» , το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους, έχουν πολλές φορές τραγικές συνέπειες στην υγεία και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της εργοδοσίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
 Καλεί ακόμα τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να απαιτήσουν πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες, λίγο πριν το χάραμα του νέου χρόνου, υπέγραψε με το αίμα του το τελευταίο μεροκάματο, ο άτυχος εργάτης

3/1/2010