Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τίτλοι τέλους για την Ελληνική Βιομηχανία της Ζάχαρης




ΚΚΕ

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β.ΕΒΡΟΥ

Η κυβέρνηση ξεπουλάει την ΕΒΖ

Με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Έβρου του ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

Η απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ την ναυαρχίδα της αγροτοβιομηχανίας της χώρας μας, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (η προθεσμία για τις προσφορές είναι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη) δημιουργεί τεράστιο ζήτημα για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες , τους αγρότες, την περιοχή του βορείου Έβρου και την ίδια τη χώρας μας.
Με την πρόθεσή της η κυβέρνηση να πουλήσει την Αγροτική Τράπεζα μαζί με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα την ΕΒΖ, καταφέρνει ένα συντριπτικό πλήγμα που χτυπάει συνδυασμένα τους μικροπαραγωγούς αγρότες και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια. Ταυτόχρονα πλήττει συντριπτικά και τη δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια στην παραγωγή της ζάχαρης και να μην κάνει εισαγωγές.
Με αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε εκτίναξη του χρέους και των ελλειμμάτων και όχι σε μείωσή τους.
Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ με βασικό εργαλείο την ΚΑΠ, είναι αυτή που οδήγησε την ΕΒΖ στα «σαγόνια» των μονοπωλιακών ομίλων, που καραδοκούν να βάλουν στο χέρι το χρυσοφόρο κύκλωμα της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας της Ζάχαρης

Το Μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι και Γερμανοί επιχειρηματίες που σπεύδουν να αρπάξουν «κοψοχρονιά» την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Το «φιλέτο» της ΕΒΖ είναι πολύ ελκυστικό αφού περιλαμβάνει τρία (3) εν ενεργεία εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα, άλλα δύο (2) στη Σερβία, πολλά ακίνητα, αποθηκευτικούς χώρους, όπως τα μεγάλα σιλό , το δίκτυο διανομής, το μερίδιο αγοράς σε Ελλάδα και Βαλκάνια, καθώς και οι 158.000 τόνοι ποσόστωσης ζάχαρης
Ο νέος αγοραστής δεν αποκλείεται να πάρει προίκα την εθνική ποσόστωση και την αγορά των Βαλκανίων και πιθανά να κλείσει τα εργοστάσια, γιατί θα μπορεί να παράγει κάπου αλλού τη ζάχαρη με φθηνότερο κόστος.
Για το ΚΚΕ το ξεπούλημα της ΕΒΖ είναι ξεπούλημα εθνικής περιουσίας. Αυτό είναι άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα για τα όσα επιβάλλει το μνημόνιο, η τρόικα, η ΕΕ, το ΔΝΤ σε βάρος της χώρας και του λαού και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως θα εφάρμοζε και μια κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες καλούνται να αντιδράσουν άμεσα και να αντισταθούν σε αυτήν την ολέθρια πολιτική. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ δεν πρέπει να προχωρήσει. Πρόκειται για μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας, καθώς σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Είναι μια βιομηχανία παραγωγική, δημιουργική και αν αναπτυχθεί θα μπορέσει να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και να επεκτείνει και τις εξαγωγές της σε όφελος των εργαζομένων, των αγροτών και συνολικότερα του ελληνικού λαού.

Ακόμα οι εργαζόμενοι και οι αγρότες πρέπει να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Χρειάζεται τώρα να εγκαταλείψουν τα κόμματα του δικομματισμού. Να συγκροτήσουν τη δικιά τους Λαϊκή Συμμαχία, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , έξω από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, το κράτος θα μπορεί να σχεδιάζει, να παίρνει επενδυτικές πρωτοβουλίες, να ενισχύει δράσεις, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής , να προστατεύει τη ντόπια παραγωγή.

22 – Αυγούστου- 2011