Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τοποθέτηση του Χρήστου Τρέλλη στο Περειφερειακό Συμβούλιο για τον συμπαραστάτη του πολίτη



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝ. Μ-Θ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΑΜΘ ΕΤΟΣ 2011»



Eμείς δεν συμμετείχαμε στην διαδικασία εκλογής του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.

Ένας χρόνος από την εκλογή και τη λειτουργία του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, στα πλαίσια της Περιφερειακής Διοίκησης, της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του Καλλικράτη, αποδείχτηκε ότι ο θεσμός αυτός δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής μας, όπως τα εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της υγείας τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού κ.α.

Αυτό το διάστημα όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Συμπαραστάτη του Πολίτη: Η σημερινή βαθιά οικονομική κρίση, απεκάλυψε το ρόλο της δημόσιας διοίκησης ως ουδέτερο διαιτητή των συγκρούσεων μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές:

Αλματώδη αύξηση της ανεργίας που κατατάσσει την περιοχή μας, στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες) υπερχρεωμένοι οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση, την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου. Τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν με το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, το μητρώο αγροτών, την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, την προώθηση του κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού.

- Τα αγροτικά καλάθια του κ. Σκανδαλίδη αποτελούν εμπαιγμό και κοροϊδία για την μικρομεσαία αγροτιά και της περιοχής μας που με πιο γρήγορους ρυθμούς οδηγείται στο ξεκλήρισμα.

Η νέα διοικητική δομή, οξύνει την ανισότητα των περιφερειών της χώρας (η Περιφέρειά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις), εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Οδηγεί στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση.

Δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για ισχυροποίηση του αστικού κράτους. Η Τοπική Διοίκηση γίνεται 100% τοπική κρατική διοίκηση.

- Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων.

Τα περί βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης (όπως αναφέρει ο Συμπαραστάτης στην έκθεσή του) αποτελεί εμπαιγμό, για το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται.

Βέβαια είναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. ΔΗΜ.ΑΡ, κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στον αντιλαϊκό δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για την παράδοση δημοσίων έργων , του δημόσιου πλούτου (ΧΡΥΣΟΣ), υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων (ξεπούλημα ΑΤΕ, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ) στο μεγάλο κεφάλαιο, για το ξεθεμελίωμα των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή μισθών των 400 ευρώ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και τις εξελίξεις, είναι ολοφάνερο ότι ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, έλαμψε με την απουσία του, γιατί ακριβώς αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος που του ανέθεσαν.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ